Introductie

Het is al een tijdje bekend. Mijn longen zijn kaduuk. De longarts noemt het COPD Gold 4. COPD begint bij Gold 1 en eindigt bij Gold 4. Ik zit dus in de laatste fase van de ziekte en dat betekent dat hierna niks meer is. Maar hoe lang het duurt voor ik in het niks verdwijn, kan geen mens zeggen. De tijd zal het leren en ik hoop natuurlijk op veel tijd.

Voorlopig blijf ik nog wel even vechten want ik heb nog zoveel te doen. Ik ben nog niet klaar met leven, zeg maar. Wat ik allemaal nog moet doen, hoe mijn gevecht verloopt en welke verschrikkelijke ziekteverschijnselen nog over mij heen gaan komen, probeer ik hier zoveel mogelijk te verwoorden.

Maar ook de leuke dingen natuurlijk. Want geloof me, ondanks mijn chronische ziekte in de palliatieve fase, komt er met enige regelmaat toch nog steeds allerlei leuks op mijn pad. Volg deze blog en je zult het beleven.

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Introductie

 1. Nee zeg!

  Ik ben benieuwd wat je je voorneemt. En waarmee ik kan helpen.

 2. Margo zegt:

  Ik hoop nog heel veel jaren je stukjes te lezen Hans. Succes met je weblog!

 3. Dag twittervriend,

  Niet zomaar een weblog, maar een persoonlijkverhaal. Door je linkje op twitter kom ik hier terecht en ik zit nu met tranen op mijn wangen te typen.

  Jouw schrijven maakt mij weer bewust, dat je zoveel mogelijk moet genieten van het leven. Ook als er een dag tussen zit, die minder goed gaat.

  Geniet van de zon. We delen hem samen in Leeuwarden :)))

  Liefs van Hetty

 4. Anne B. uit Burgum zegt:

  Hallo Hans, ik hoop dat je ondanks al je fysieke beperkingen nog voldoende kwaliteit van leven mag hebben om samen met Anna te genieten van veelal kleine dingen!

 5. Pingback: 2010 in review | Hans' laatste gevecht

 6. elizabeth zegt:

  hallo,

  ik las uw stukje hier zonet.
  ik was op zoek naar informatie omdat mijn opa COPD gold 4 heeft.
  het gaat helemaal niet goed (maar ook echt niet goed) met hem.

  ik wou zo graag dingen vinden zodat ik weet wat het precies is en wat ons te wachten staat zodat we ook voor hem misschien wat kunnen doen om alles te verlichten.

  ik zie mijn opa en weet dus ook wat U en meerdere personen met deze ziekte doormaken.

  ik zocht mensen die dit doormaken wiens hun verhaal ik kan lezen en er meer over kan leren en zie wat mijn opa precies doormaakt.

  het verhaal is van 2010 wat hier staat maar denk plaats toch een reactie.
  ik vindt het fijn dat mensen hun verhaal delen via deze manier.

  zo kunnen mensen hun gevoelens en verhaal kwijt en anderen leren ervan.

 7. annemie maas zegt:

  HALLO Hans
  Heb je verhaal gelezen en zit in hetzelfde schuitje, alleen ben in revalidatie geweest en die longarts zei dat ik gemiddeld 2 jaar heb
  maar heb veel reacties gehad dat hij dat niet zomaar kan zeggen want je moet er voor vechten en in beweging blijven
  groetjes Annemie

  • oogwerkdotnl zegt:

   @ annemie maas
   Een prognose over levensduur is altijd een hachelijke uitspraak. Er is met geen enkele zekerheid iets over te zeggen. Er zijn teveel factoren die een rol spelen. Ik ben dan ook heel benieuwd waar je gerevalideerd hebt en wie de betreffende longarts daar was die jou zei nog twee jaar te hebben.
   Die uitspraak van de betreffende longarts geeft maar weer eens aan hoe onprofessioneel ook sommige professionals kunnen zijn. Deze longarts is dus alles behalve professioneel. Laat je even weten waar je gerevalideerd hebt en wie deze longarts is? Vele lotgenoten zouden je hier dankbaar voor zijn. Ze weten dan in ieder geval waar ze niet zijn moeten.

 8. Bob Schmidt zegt:

  Hoi Hans,
  Die oervervelende longziekte. Ik kan het helemaal invoelen. Ik heb ook COPD en zit in Gold 3 en af en toe in gold 4.Het luchttekort en de slijm productie houden maar niet op. Een etentje is zelf niet leuk meer. Bij elke hap voel je de benauwdheid.
  Maar Hans ik ga je een tip geven waar door je leven veel beter draagbaar word. Bij elke Plusmarkt zou je Broccocress van Koppert Crees kunnen kopen voor slechts € 1,40 per bakje. Knip het af en eet het rauw op. Twee bakjes per week en na vier weken voel je al een al totaal anders. Geen gehoest of slijm productie meer en meer dan voldoende adem. Inspanning kost je niet meer zoveel kracht. Wees gewaarschuwd het emfyseem is er niet me gerepareerd maar de kwaliteit van leven is met 100% verbeterd. Dat komt dan door een stofje met de naam Sulforafaan dat in grote hoeveelheid in de Broccocress zit. Dit stofje nestelt zich in je longen en blijft daar zitten. Het schoont je longen van bacteriën, virussen en andere rommel doordat nu je brakke Immuunsysteem zijn werk niet meer kan doen. Het is kapot en geen arts weet hoe hij dat moet repareren maar dat is de taak van het stofje en het lukt gegarandeerd. Geef niet op. Denk niet aan sterven. Leef nu. Op de duur ben je af van de Pretnisolon en de Antibiotica. Ik kan dit zeggen, ik eet dit zelf 2x per week en ik voel me als herboren.
  Wil je meer weten laat het even weten.

  Bob Schmidt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s