Herfst

Vanmorgen drong het tot me door dat de herfst voor de deur staat. Het mooie weer loopt op z’n einde. Herfst is een beetje als sterven. De bomen verliezen hun blaadjes die op de grond vallen en daar langzaamaan vergaan. Ashes to ashes, dust to dust. Veel van wat boven de grond groeit, sterft in de herfst af en trekt zich terug onder de grond. In tegenstelling tot het menselijk sterven en terugtrekken onder de grond, komt dit afgestorven groen in het voorjaar weer boven de grond uit en tot leven. Een cyclus die zich blijft herhalen. Ook voor de mens kan er wel eens een dergelijke cyclus weggelegd zijn. Wij weten dat niet. Ooit hopen we allen daar achter te komen. Een cyclus van komen en gaan… en komen en…

Spreeuwen in de lucht

Wat mij vanmorgen deed beseffen dat de herfst voor de deur staat te trappelen om binnen te mogen komen, waren de vele bewegingen van groepen spreeuwen in de lucht. In onze groene Leeuwarder wijk Aldlân staan heel veel grote bomen die al respectabele leeftijden bereikt hebben. Deze bomen zie je als plukken groen in groepen door de wijk verspreid staan. Tussen die plukken groen bewogen zich vanmorgen grote groepen spreeuwen. Vorig jaar viel mij dat ook al op. Het lijkt of ze van alle windrichtingen naar Aldlân vliegen om zich aldaar te verzamelen, afspraken te maken voor de komende reis zuidwaarts, zich voor te bereiden en dan later van hieruit daadwerkelijk naar het zuiden af te reizen. De herfst voorblijvend op zoek naar hogere temperaturen.

Spreeuwen vliegen op

Het is een geweldig gezicht als zo’n boom zich volledig gevuld heeft met spreeuwen. Een luid gekwetter overstemt alle geluid en dan ineens… doodse stilte. Alsof het afgesproken werk is. Na die korte stilte is het ineens een kakefonie van fladderende vleugeltjes als al die spreeuwen gelijktijdig uit de boom opvliegen. Als een wolk beweegt die massa zich door de lucht. Dicht op elkaar vliegend en elkaar nooit rakend. Wat een acrobatiek. Geweldig.

Herfst. Het besef wordt sterker. De herfst staat voor de deur. En nu bedoel ik niet alleen het seizoen maar ook de herfst van mijn leven. Ondanks mijn nog jonge leeftijd ben ik door de COPD vroegtijdig in mijn herfst beland. Na het herfstseizoen volgt onherroepelijk de winter. In de herfst van mijn leven hoop ik toch nog meerdere keren herfst en winter mee te mogen maken. Plus vele lentes en zomers, natuurlijk.

Dat de herfst van mijn leven maar vele cycli van seizoenen mag duren.

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Herfst

  1. Margo zegt:

    Hans, dat laatste gaat lukken, je hebt zoveel levenskracht en -lust! Er volgen nog vele zomers! Mooie foto boven je log! Heb je filmpjes wel eens gezien van spreeuwen die in de lucht samenklonteren en weer uitwaaieren? Geweldig is dat, echt kunst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s