Vermaak

Beter gaat het nog steeds niet. Zo, dat is een binnenkomer… Slechter? Ja, al moet ik zeggen dat het moeilijk vast te stellen is. Het lijkt er wel op dat het slechter gaat. Mijn tasje staat nog steeds niet klaar. Ik ben ook zo verschrikkelijk eigenwijs. Zoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen. En dan bedoel ik niet hink-stap-springen op de maan en zo, maar vervelende dingen als belastingaangifte 2009. Joehoe… gisteren ingevuld, vandaag nog wat toevoegingen en correcties gedaan, DigiD’s plus wachtwoorden ingevuld en verzonden. Yes. Nu nog bezig met de jaarrekening 2009 voor Oogwerk Media. Ik ben ook altijd zo traag met die dingen. Ligt er natuurlijk ook aan dat het geen leuke dingen zijn om te doen. Laat mij liever filmpjes maken.

Vermaak is een ander verhaal. Voor vermaak kom ik m’n bed wèl uit. Of liever nog, blijf ik er in liggen. iPad bij de hand, goeie films er op en genieten maar. Gisteren “Kick-Ass”. Wat een geweldige film. Op avontuur in m’n eigen, warme bedje. Het verhaal is natuurlijk niks bijzonders. Goed tegen kwaad en het goede overwint uiteindelijk. Big deal. Ondanks dat ga je toch sympathiseren met karakters. De aandoenlijke Hit-Girl, de naïve Kick-Ass en anderen.
Vandaag een film van een geheel andere orde. Een stripverhaal in bewegende beelden. Als film zo veel beter dan “Kick-Ass”. De muziek en het geluidsontwerp. De geweldige beelden. Veelal zwart-wit met enkele kleurcontrasten. De karakters. Zo goed neergezet door de acteurs (grote namen). Het geweldige geweld. Zo onwerkelijk maar toch zo mooi; kippenvel. Eigenlijk is Frank Miller’s “Sin City” onvervalste kunst. Kunst en zowel beeld, verhaal en geluid. Kunst met een hoofdletter K. De film “Sin City” is echt een aanrader voor hen die van het filmhuiscircuit houden. Voor hen die niet uitsluitend de commerciële films kunnen waarderen.

Vermaak is voor mij ook muziek. Jeff Buckley, om maar eens wat te noemen. Of zijn vader, Tim Buckley. Maar vanzelfsprekend ook Frank Zappa. Zomaar drie reeds overleden grootheden. Maar er is natuurlijk veel meer. Keith Caputo, Elliot Murphy en…, ach, ik zou nog door kunnen blijven gaan tot ik het hele alfabet tig keer doorlopen heb want er is verschrikkelijk veel goede muziek. Oude muziek van diverse genres maar ook recente muziek. Hip-hop, R & B, alternative, hardrock, singer-songwriter, sommige metal en vele andere soorten muziek van alle tijden. Zo geniet ik de laatste tijd weer van Afrikaanse dichters die de Afro-Beat groot gemaakt hebben: Fela Kuti en Linton Kwesi Johnson. Maar ook eerstgenoemde’s zoon Femi Kuti maakt heerlijke muziek meet een boodschap in zijn teksten. Nigeria is zoveel meer dan alleen de door Shell zwaar vervuilde Niger Delta.

Vermaak. Het zit in zoveel meer dingen. Vermaak zit, net als een ongeluk, in een klein hoekje. Vermaak wordt ook belangrijker naarmate mijn leven kleiner wordt door de beperkingen van mijn COPD. Nu het toch weer slechter gaat, ben ik weer veel meer op huis aangewezen. Ik probeer zoveel mogelijk productief te zijn maar dat lukt niet altijd even goed. Ook heb ik wat vaker een rustmoment nodig. Wat is er dan fijner dan wat eenvoudige afleiding in de vorm van vermaak.

Vermaak. De iPad is gevuld met voldoende films en boeken voor een eventuele ziekenhuisopname. Zodra ik voor die tijd één of twee films gezien heb, verwijder ik die en zet er nieuwe films voor terug. Alle muziek heb ik er al afgegooid. Mijn iPod van 30 GB heeft voldoende muziek om mee te nemen. Mijn tasje moet eigenlijk toch maar gevuld en klaargezet worden. Anna vroeg mij een lijstje te maken van wat in ieder geval mee moet naar het ziekenhuis. Toiletartikelen, scheerapparaat, iPod en iPad, telefoon en wat gemakkelijke kledingstukken. Daar kan ik me wel mee vermaken als ik weer in het ziekenhuis beland. Een televisie en een telefoon hoef ik daar dan niet te huren. Ik neem mijn eigen vermaak wel mee.

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Vermaak

 1. volgens mij moet je niet gaan
  wel een tas neerzetten
  maar vooral niet gaan

  de boel saboteren

  thuis kun je beter zappa draaien dan in het ziekenhuis toch?

 2. oogwerkdotnl zegt:

  Ha, ha, ha, die Marco. Als ik niet ga en saboteer, saboteer ik mijn eigen gezondheid. Als mijn longen weer vol ontstekingen zitten en ik doe er niks aan, is het snel afgelopen. Kan ik helemaal nooit meer Zappa draaien. 🙂

  En een iPod met een goede koptelefoon is een acceptabel alternatief voor het grotere geluid van de Tannoys.

 3. oh ja, nee dan zou ik het zeker niet doen

  ken je dit Zappa verhaal:
  Interviewer: “So Frank, you have long hair. Does that make you a woman?”
  Frank Zappa: “You have a wooden leg. Does that make you a table?”

  nu ff koffiezetten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s