En maar weer afwachten

Sinds afgelopen donderdag ben ik weer in het Medisch Centrum Leeuwarden. De reden van opname is natuurlijk weer een verslechterende situatie ten gevolgen van de COPD. Kortademig en heel hard moeten werken om voldoende zuurstof in mijn bloed te krijgen, zijn de directe verschijnselen van die verslechtering.

In tegenstelling tot voorgaande keren, is er deze keer geen sprake van een longontsteking. Een antibioticum is dan ook niet voorgeschreven. Herstel zal moeten komen van de geëikte prednisolonkuur welke in dergelijke gevallen standaard wordt voorgeschreven. Dat herstel laat deze keer langer op zich wachten dan wanneer er wel sprake is van een longontsteking. De combinatie peniciline en prednisolon zorgen in die gevallen voor een wederopstanding in een dag of drie.

Nu ik hier bijna een week ben en verbetering op zich laat wachten, beginnen de zorgen toe te nemen. Zodra ik in beweging kom en geringe inspanning lever, begint mijn ademhaling heel kort te worden. Ga ik dan door met het leveren van inspanning, verandert die kortademigheid in happen naar lucht als de spreekwoordelijke vis op het droge.

Herstel zal deze keer wat meer tijd vergen,aldus de longarts. Maar weer even afwachten dus en geduldig mijn tijd in het ziekenhuis doorbrengen met films kijken, lezen, internetten en zo af en toe wat twitteren. Online kan alleen beneden in de hal waar wifi is. Om beneden te komen, heb ik wel voldoende puf nodig. Zonder die puf rest mij het offline vermaak van mijn tot de nok toe met speelfilms en boeken gevulde iPad.

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op En maar weer afwachten

 1. oh man, sterkte!

  gelukkig heb je wat afleiding

  ik kan je de http://wtfpod.com podcast ook aanbevelen. Er is een aflevering met Ira Glass in de hoofdrol, de man achter This American Life, die doet echt iets met je denk ik. Deed het met mij wel.

  Podcast gaan soms zo diep. Nemen je totaal een andere wereld in.

  • oogwerkdotnl zegt:

   Podcast sla ik even op in mijn geheugen. Geen MacBook bij me, deze keer. Alleen de iPad en ja, je weet het wel, geen Flash…
   Ondanks dat geeft de iPad mij nog steeds dagelijks vermaak en afleiding en het is een heerlijk, handzaam venster op de wereld.
   Na een week ziekenhuis nog lang alle speelfilms niet gezien enook alle boekennog niet gelezen. Fijn hoor, zo’n dun doosje gevuld met afleiding.

 2. Margo zegt:

  Ik verbaas me dat je het nog op kunt brengen een logje te schrijven. Sterkte, laat af en toe wat horen via twitter.

 3. Margo zegt:

  We zeggen altijd, als er iemand allerlei narigheid overkomt: gewoon blijven doorademen. Dat dat niet zo heel gewoon is blijkt hier. Ik zal het dan ook niet zo snel meer zeggen. Ik wens je spoedig beterschap toe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s