Tot hier en niet verder

Het is een pracht van een uitdrukking. Een ijzersterke zin met een krachtige uitstraling. Eénmaal in de lucht hangend, wordt er een duidelijk statement neergezet; tot hier en niet verder!
Op het juiste moment gebezigd, kun je om deze uitdrukking eigenlijk niet heen. Maar wat nou als ik ‘ m toepas op mijn gezondheidssituatie. Mijn ernstige vorm van longemfyseem  heeft op dit moment een vierde ziekenhuisopname veroorzaakt in het afgelopen half jaar. Het bijbehorende ziektebeeld wordt getypeerd als COPD Gold 4, hetgeen de laatste fase van de ziekte aanduidt. Feitelijk uitbehandeld is er alleen nog palliatieve zorg in dergelijke gevallen.
Voor de patiënt is dit natuurlijk heel onbevredigend. Er is niets meer aan te doen. Het is wachten op de laatste verandering en dat is wanneer de palliatieve zorg overgaat naar terminale zorg. Heel onbevredigend. Zeer vervelend voor de patiënt. Deze kan slechts lijdzaam toezien langs welk een tijdpad dit zich alles afspeelt en met welke, bijkomende gevolgen. Voor de patiënt een allesbehalve vrolijke tijd in zijn leven.

Ja hallo, patiënt… breaky, breaky… niet zo afstandelijk. Dit zou een persoonlijk weblog zijn en de patiënt in deze is de schrijver dezes…
Kijk, zo komen we weer ergens. Nu valt er weer te praten. Het is zondagochtend 3.13 uur en het is het laatste weekend van oktober waarin weer met de klok gerommeld wordt in het belang van de economie. Alles voor de economie maar dit terzijde.

Tot hier en niet verder. Wat zou ik dat graag zeggen met betrekking tot mijn ziekte. Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen; “Tot hier en niet verder.” maar de zo ijzersterke uitdrukking heeft aan alle kracht ingeboet nog voordat de woorden volledig mijn mond hebben verlaten. Er is geen uitdrukking zo krachtig dat het verloop van mijn COPD er door tegengehouden kan worden. Geen uitdrukking, geen medicijn, geen remedie, helemaal niets.

Tot hier en niet verder, kan ik hooguit tegen mezelf zeggen waar het betrekking heeft op afbraak aan moed, kracht en wijsheid die ik alle zo hard nodig heb om de komende tijd tegemoet te treden. Moed, kracht en wijsheid die ik delen mag met mijn lieve Bella, voor wie eenzelfde moeilijke periode aanbreekt. Samen hebben we altijd al sterk gestaan sinds we elkaar hebben leren kennen na een turbulente periode in ons beider leven. 

Dat we die moed, kracht en wijsheid mogen behouden, zal mijn uitdrukkelijke wens zijn. De uitdrukking ‘Tot hier en niet verder’, mag de kast in. We gaan gewoon verder. En we blijven verder gaan zolang ons de moed, kracht en wijsheid gegeven wordt. Wat mij betreft tot in lengte van dagen.

 

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Tot hier en niet verder

  1. Margo zegt:

    Ik vind je heel moedig en wens jou en Anna nog heel veel moed toe. Ik kan me er geen voorstelling van vormen hoe moeilijk dit voor jullie beiden is. Heel veel sterkte! En vooral ook beterschap. Niet in de zin van: ik hoop dat je straks weer (?) een marathon kan lopen, want dat zit er denk ik niet in, maar wel dat jullie ondanks de beperkte mogelijkheden toch nog veel prachtige momenten meemaken.

  2. Kees Nieuwpoort zegt:

    Hoop dat je thuis kan gaan, hoe dan ook hè. Sterkte uit Grn voor jou en Bella.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s