Loskomen van de dood

Schakelen, noemen ze dat. Snel schakelen. Schakelen tussen leven en dood, bijvoorbeeld. Het ene moment ben je volop bezig met het leven en het volgende moment duik je via een chronische, terminale ziekte de belevingswereld van de dood in.
Aangekomen op dat punt heb ik gelukkig altijd geroepen me niet expliciet bezig te willen houden met de dood. “Ik leef, dus ik houd me bezig met het leven”, heb ik altijd geroepen. En dat is maar goed ook.

Rond een uur of elf sprak ik Joep, de geestelijk verzorger van het Medisch Centrum Leeuwarden. Bij mijn bedje gezeten spraken we weer over diverse filosofische vraagstukken. We hebben dit eerder ook al gedaan. Vinden we beiden wel leuk.  Joep vind namelijk dat ik, haast vanuit een automatisme, filosofische vragen stel. Filosofie en spiritualiteit komen natuurlijk om de hoek kijken op het moment dat de dood deel gaat uitmaken van je leven. Maar “Ik leef, dus ik houd me bezig met het leven”, duidt op afstand tot die dood.

Grasduinend met Joep over het snelle schakelen tussen verschillende perspectieven -van uitzichtloos wachten op een naderende dood tot hernieuwde kansen op een langer leven- trok ik op een gegeven moment de enig juiste conclusie. “Gelukkig maar dat ik me met het leven ben blijven bezighouden. Stel je voor dat ik me had vastgebeten in die dood, probeer er dan maar weer eens van loste komen.”

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Loskomen van de dood

  1. Marja zegt:

    Cliche maar waar, waar leven is hoop, hoop doet leven , zo waar. Hou die hoop in leven koppel ze per dag uur minuut. Iedere seconde waardevol. Ik hoop met je mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s