Kerstmis thuis?

Jippe, het is alweer ruim een week dat ik nu thuis ben en dat is heel bijzonder. Bijzonder? Ja kijk, na de vorige twee opnames in het Medisch Centrum Leeuwarden, was ik binnen een week alweer terug op de spoedeisende hulp om opnieuw opgenomen te worden op de afdeling longziekten voor een COPD exacerbatie. Op het moment dat de prednisolonkuur afgebouwd was tot 10 mg, zaten mijn longen alweer vol ontstekingen.

Op dinsdag 14 december ben ik thuis gekomen na de laatste opname van twee weken. Vandaag, 22 december, slik ik alweer voor de vierde dag 10 mg prednisolon. Naast de prednisolon gebruik ik ook dagelijks het nieuwe geneesmiddel Daxas. De werkzame stof in Daxas, roflumilast, moet de ontstekingen in de luchtwegen tegengaan. Het feit dat ik nu nog steeds thuis ben, zonder de klachten die ik voorgaande keren wel had na afbouw van de prednisolon, schrijf ik dus maar toe aan de Daxas.

Het begint er op te lijken dat Bella en ik de kerstdagen samen thuis kunnen vieren. Terwijl ik dit zit te schrijven is Bella met haar vriendin Renske bezig de kerstversiering aan te brengen. Althans, Renske doet het werk en Anna kijkt toe. Ondertussen klinken kerstliedjes van diverse genres uit de boxen. Bella heeft in haar eigen omgeving op de Mac Pro in de woonkamer een afspeellijst met verzamelde kerstliedjes in iTunes die alleen eind december afgespeeld wordt. Op vorig jaar na, is dit geheel zo langzamerhand een traditie aan het worden die destijds in Burgum ontstaan is; Renske die met Anna onder het genot van koffie/thee met wat lekkers een ochtend voor kerst de versiering komt aanbrengen.

De lichtjes branden al in de kleine kerstboom die nu in de woonkamer staat. Renske is bezig er balletjes in te hangen en ondertussen kletsen beide dames honderd uit. Gezellig…
“Piek er ek yn?”, vraagt Renske. Natuurlijk moet ook de piek er in. Een klein rood piekje voor een klein kerstboompje. Rode balletjes en andere rode, houten versierselen beginnen de boom aardig te completeren.
Een nog oudere traditie wordt nu boven in het boompje gehangen. Direct onder de piek. Heel lang geleden, toen ik nog een klein jongetje was, hadden we thuis altijd een kwart maan boven in de grote kerstboom hangen. Ieder jaar mocht ik de maan in de boom hangen. Opgetild door mijn vader, maakte ik de maan vast aan een tak met een koperdraadje waar mijn vader aan gekomen was door een stuk oud stroomdraad te strippen en de bosje koperdraad op maat te knippen om de versiering mee in de boom te hangen.

Nu mijn ouders beide overleden zijn, hangt de maan bij Bella en mij in de kerstboom. Een fijne herinnering aan een vroegere, fijne tijd in het ouderlijk huis. Vooral de kerstdagen en oud en nieuw heb ik altijd als zeer plezierig ervaren toen ik nog onder mijn ouders’ dak woonde.

Met de maan boven in ons kerstboompje, Daxas in mijn lichaam en een nog altijd bloeiende liefde tussen Bella en mij, gaan we voor een Kerstmis thuis.

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kerstmis thuis?

 1. luccia zegt:

  Hallo lieve Hans en Bella, ik wens jullie een hele fijne Kerst samen en een voorspoedig nieuw jaar.
  Genietend van de Maan in de Kerstboom.

  Veel liefs Lucia, kinderen en kleinkinderen.

 2. oogwerkdotnl zegt:

  @Lucia
  Hartelijk dank, Lucia. Ook hele fijne kerstdagen voor jou en de (klein)kinderen.
  Natuurlijk ook alle goeds voor het nieuwe jaar. Wees zuinig op je longen. Ze moeten nog jaren mee. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s