Genieten van de zon

Het is weer een stralende dag. Aan de helder, blauwe hemel schijnt stralend de zon. Het lijkt zelfs iets minder koud dan gisteren. In de lucht zijn veel vliegbewegingen waar te nemen. Vliegveld Eelde is hier dichtbij.

Mijn bezoek aan het UMCG vandaag, was een welkome afwisseling. Het korte taxiritje van Haren naar het UMCG in Groningen bood een mooi uitzicht op de stad en haar inwoners, verlicht door een stralende zon.
Op de afdeling thuisbeademing van het UMCG heb ik ruim een half uur gepraat met de longarts. Hij vertelde over onderzoek onder COPD patiënten die ’s nachts beademd werden. Zij sliepen beter, kwamen meer tot rust en voerden het koolzuurgas beter af waardoor zij overdag tot meer in staat waren. Metingen toonden aan dat naarmate de nachtelijke beademing voort duurde, het zuurstofgehalte in het bloed steeg en het koolzuurgehalte in het bloed daalde.

Omdat ook mijn bloedbeeld een niet al te hoog zuurstofgehalte laat zien en een te hoog koolzuurgehalte, is nachtelijke beademing ook bij mij een mogelijkheid om verbetering te bereiken. Het hoge koolzuurgehalte in het bloed staat mijn revalidatie in de weg. Nadat de BiPAP goed is ingesteld en ik ’s nachts dus beademd word,zal het koolzuurgehalte in mijn bloed dalen en moet ik kunnen meedraaien in het revalidatieprogramma. Er zou dan meer winst te boeken zijn. En alle winst, hoe klein ook, is voor mij een voordeel.

Over het nut en de werking van de BiPAP heb ik al eerder geschreven toen ik in het Medisch Centrum Leeuwarden ’s nachts aan het apparaat lag. Het betreffende blog heet, “Ademen onder druk” van 25 januari 2011.

Maandag a.s. wordt de BiPAP gebracht en het duurt dan een week voor het apparaat goed is ingesteld. Volgend weekend kan ik dus niet naar huis.

Omdat ik ook afgelopen weekend niet thuis ben geweest, moet ik echt proberen dit weekend naar huis te gaan. Bella begint mij steeds meer te missen en ik mis Bella. Het is niet fijn om zo verschrikkelijk lang van elkaar gescheiden te zijn. We moeten nodig bijkletsen en er zijn ook zakelijke aangelegenheden die we samen bespreken moeten. Er liggen diverse werkzaamheden van Oogwerk Media, mijn videoproductiebedrijf, op afhandeling te wachten. Omdat ik voorlopig nog wel even in Haren zal moeten blijven en mijn enige mobiele Mac een iPad is, moet er helaas misschien toch ook nog een Macbook Pro komen zodat ik de noodzakelijke werkzaamheden voor Oogwerk Media in Haren kan verrichten. De iPad is een fantastisch apparaat maar niet geschikt voor de zwaardere taken. Daarvoor heb ik echt een Macbook Pro nodig. Het is niet anders. Ik zie mezelf niet gaan slepen naar Haren met of de Mac Pro of de iMac, om daar te kunnen werken. Waar moet ik zo’n grote machine laten?

Het is nog steeds schitterend weer en ik vraag me af of ik nog even de deur uit zal gaan. Lijkt me wel fijn. De buitenlucht doet me goed na al die maanden aan (zieken)huis gekluisterd te zijn geweest. Zal ik wel of zal ik niet? Ja, ik ga nog even genieten van de zon.

9 januari 2011, UMCG Beatrixoord, afdeling longrevalidatie

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Genieten van de zon

 1. MarieJose zegt:

  Hoop dat je snel weer naar Bella toe kunt !!!

 2. Margo zegt:

  Fijn dat je naar buiten kunt. Als het kan zou ik zeggen doen! Het is echt een voorjaarsgevoel! Ik hoop ook dat je naar Bella kan komend weekend! Door het mooie weer loopt mijn projectje wat vertraging op (en is daarmee ook minder nodig 😉 ) maar ik probeer het klaar te krijgen en Bella’s kant op te krijgen voor het weekend!

 3. W.M.Kelderhuis zegt:

  Heerlijke optimist ben je. Ik kan intens met je meeleven. Be happy!!

 4. Tara zegt:

  Ik hoop dat je genoten hebt van het zonnetje, doet een mens toch goed. Wat jammer dat het bipap apparaat pas volgende week komt en dan nog een week instellen, knap dat je toch nog zo optimistisch kan schrijven.
  Dan voorlopig maar alles op alles zetten om het weekend naar huis te kunnen gaan.

 5. Ans Fidder zegt:

  Beste Hans,
  Ik vind het hoogst merkwaardig dat je BiPaP niet gelijk meegegaan is, of tenminste na je eerste moeilijke nacht zonder weer ingeschakeld zou zijn. Je had er in Leeuwarden zoveel baat bij…Enfin, beter laat dan nooit?
  De zon is inderdaad zalig en hopelijk kan je dit weekend wel je vrouw op een of andere manier ziet.
  Sterkte, groeten, Ans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s