Beatrixoord, tot ziens

Op donderdag 17 maart 2011 verliet ik het Beatrixoord in Haren. De onderzoeksfase is afgerond. Het multidisciplinaire revalidatieteam zal nu gaan bekijken wat de beste route voor mijn longrevalidatie is. Met de uitkomst van dat overleg wordt ik in een bepaalde groep geplaatst. Dat kan een groep zijn die traint op kracht of juist op uithoudingsvermogen. In afwachting van de oproep me bij de betreffende groep te voegen, blijf ik thuis. Heerlijk, in m’n eigen, vertrouwde omgeving en lekker bij m’n lieve Bella. Home is where the hart is.

Intussen maak ik thuis dankbaar gebruik van wat ik in het Beatrixoord geleerd heb, de afgelopen periode. Ondanks op- en aanmerkingen en soms zelfs serieuze punten van kritiek, is het Beatrixoord natuurlijk wel een gerenommeerd revalidatiecentrum wat zeer goed bekend staat in den lande. Willekeurig wie je er naar vraagt, het is één en al lof. Artsen, fysiotherapeuten en ander (para)medisch personeel kennen allen wel een aantal revalidatiecentra maar het Beatrixoord kennen ze vrijwel allemaal. Wat maakt dat Beatrixoord nou zo speciaal? Het feit dat het Beatrixoord al in 1959 begon als sanatorium voor TBC patiënten, heeft natuurlijk bijgedragen aan de bekendheid. De later ontwikkelde specialisaties met de goede resultaten, hebben deze goede bekendheid weten te continueren.
In de huidige jaren van schaalvergroting heeft het Beatrixoord het niet weten te overleven als zelfstandig bestuurd orgaan. Gefuseerd met het Universitair Medisch Centrum Groningen, leeft de naam Beatrixoord voort in de locatie aan de Dilgtweg 5 in Haren. Officieel heet het nu UMCG, Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord.

Op 2 februari 2011 ben ik van het Medisch Centrum Leeuwarden naar het Beatrixoord in Haren gegaan. In de tijd dat ik daar geweest ben, heb ik het Beatrixoord een beetje leren kennen. Naast een aantal zaken die mij helemaal niet aanstaan, heb ik gelukkig ook hele goede ervaringen opgedaan.
De korte periode dat ik in het Beatrixoord verbleef, heeft toch al bijgedragen aan wat kleine verbeteringen in de wijze van omgang met mijn ademhalingsproblemen door mijn COPD. De ademtraining heeft mij enorm veel inzicht gegeven in wat er nou precies gebeurt bij beweging en inspanning. Door mijn ernstige longemfyseem is het belangrijk geworden zeer bewust te ademen.

Wist je overigens dat je maar zestien tot twintig keer per minuut kunt ademen? Die ademtochten zijn nu dus ineens heel belangrijk geworden. Met slechte longen als die van mij, moeten al die ademtochten optimaal benut worden. Iedere minuut weer.

Naast de ademtraining heb ik dagelijks een uurtje fysiotherapie gekregen. Hierdoor is al een beetje krachttoename bereikt door training van de vier ledematen met een weinig toegevoegd gewicht. Ook mijn uithoudingsvermogen met bijbehorende ademhaling is al wat verbeterd. Op de hometrainer heb ik vooruitgang geboekt door elke keer iets langer en in een wat zwaardere stand te fietsen.

Gek genoeg ging het de laatste dagen in het Beatrixoord weer iets achteruit. Minder lucht en sneller kortademig. Dit kan te maken hebben met de snelle afbouw van de prednisolon.
Voorlopig wil ik het nog even aanzien zonder de dosering weer te verhogen. Ik wil namelijk wel graag van de prednisolon af. De bijwerkingen zijn niet fijn. Naast de dikke ronde kop die ik er van krijg en een dikke buik, is het ook nog slecht voor het lichaam. Een paardenmiddel waar de heren doktoren nog steeds niet zonder kunnen. Een paardenmiddel wat ingezet wordt voor mens en dier ingeval er niets anders mogelijk is. Predisolon bevat corticosteroïden, een chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Deze groep stoffen onderdrukt diverse lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties.
De meningen over het gebruik van prednisolon verschillen. Longartsen in de ziekenhuizen zijn geneigd onmiddellijk prednisolon voor te schrijven ingeval van klachten bij COPD. In het Beatrixoord zijn de longartsen absoluut geen voorstander van behandelen met prednisolon. Hun visie is dat alle medicatie de opbouw van spierkracht in de weg staat. Opbouw van spierkracht is van groot belang in de revalidatie. Er is dus wat te zeggen voor die visie.

Nu ik thuis ben, onderdruk ik mijn neiging de klachten te verhelpen met medicatie. Extra aandacht schenk ik aan mijn ademhaling en ik probeer dagelijks toch wat te doen aan mijn conditie. In ieder geval is het van belang mijn conditie op peil te houden en zo mogelijk verder te verbeteren. Als ik dan over een paar weken opgeroepen word door het Beatrixoord, kan ik zonder terugval starten met de daadwerkelijke revalidatie. Iets waar ik naar uitkijk. Goed gemotiveerd en gretig wacht ik dat moment ongeduldig af. Ik wil verder, ik wil vooruitgang en ik wil hulp en aanwijzingen bij het op de juiste wijze omgaan met mijn COPD.
Dus Beatrixoord, tot ziens.

20 maart 2011, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s