Laatste reis voor meneer Keizer

Op de longafdeling van het Beatrixoord in Haren, verbleef ook de heer Keizer. Jan, zoals de heer Keizer genoemd werd, was er slecht aan toe. Hij liet zich maar weinig zien. Dit was niet omdat hij niet onder de mensen wilde zijn maar omdat hij niet veel anders meer kon dan in zijn bed liggen. Natuurlijk kreeg hij regelmatig bezoekjes in zijn kamer. Familie maar ook medepatiënten van de longafdeling probeerden regelmatig even zijn aandacht af te leiden. Jan was er echt heel slecht aan toe. Ondanks dat hoorde je Jan nooit klagen. Zijn oogjes waren van die specifieke pretoogjes. Zag je alleen zijn gen, dan zou je niet vermoeden hoe ernstig ziek hij was.

Jan zelf wist ook wel hoe laat het was. Omdat hij zich er terdege van bewust was dat het later was dan vijf voor twaalf, had Jan besloten naar huis te gaan om daar in alle rust te kunnen sterven. Dit kon niet van de ene op de andere dag. Er moest het nodige geregeld en georganiseerd worden voor Jan naar huis kon.
Terwijl daar hard aan gewerkt werd, heeft Jan van al die inzet om naar huis te kunnen, nooit de vruchten gepluk. Afgelopen week ging het ineens niet meer. ’s Nachts werd hij ineens zo benauwd dat het duidelijk was voor hem en voor arts en personeel dat het einde nabij was. Omdat Jan de juiste medicatie toegediend kreeg, is hij in redelijk rustige gemoedstoestand overleden.

Natuurlijk is een sterfgeval op de afdeling altijd confronterend voor de zieke achterblijvers. In tegenstelling tot het overlijden van Aukje van der Heide, half maart van dit jaar, had iedereen eigenlijk wel vrede met het overlijden van Jan. Niet alleen omdat hij al wat ouder was want zevenenzestig is natuurlijk nou niet direct een leeftijd om te sterven maar vooral omdat het al een tijd heel slecht met hem ging. Iedere dag vechten voor een beetje lucht in je lijf is ook geen leven meer. De rust die hij zelf ook wilde, is hem nu gegeven.
Ook Jan wens ik alle goeds op zijn laatste reis.

29 mei 2011, UMCG Centrum voor Revalidatie, Locatie Beatrixoord, Haren

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Laatste reis voor meneer Keizer

 1. MarieJose zegt:

  Lijkt me inderdaad heel hard voor jullie allemaal om telkens mett sterven van n medepatient te worden geconfronteerd. Sterkte voor de familie en jullie

 2. Olga zegt:

  Alweer een overlijden Hans. Jan Keizer lag de laatste weken op de kamer tegenover mij.
  Tenminste als ik de goede voor mij heb weet wel dat hij heel ziek was.
  Wat Aukje betreft,daar kan ik nog steeds niet overheen komen,en loop er nog dagelijks mee om.
  Vanmiddag waren wij even in Kollum en weer wordt je er aan herinnerd.
  Wij hadden zo veel lol daar in Haren,en pats boem in 1 keer weg.

  Groetjes Olga.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s