Een dag met weinig lucht

Hans Groenweg, oprichter Oogwerk Media AV ProductiesVanmorgen werd ik vrij vroeg wakker. De eerste keer was rond vijf uur. Al snel werd ik geconfronteerd met een meer dan normale kortademigheid. Vernevelen gaf maar weinig verlichting dus greep ik naar de rest van het arsenaal inhalatie middelen. Van alles wat mij ter beschikking staat, geeft Foster het meest positieve effect.
Ondanks de aanhoudende kortademigheid, dommelde ik toch weer wat verder tot een uur of zeven. Weer in slaap gevallen tot acht uur en om negen uur werd Bella gelukkig ook wakker. Toen Bella wakker werd was ik klaar met de toediening van alle medicatie maar de kortademigheid was nog steeds nadrukkelijk aanwezig. Meestal verdwijnt de kortademigheid wel iets als Bella mij wat afleiding bezorgt maar ook dat werkt vandaag niet. Het lijkt een niet zo fijne dag te worden. Een dag met weinig lucht.

Inmiddels is het bijna elf uur. Na weer een keer verneveld te hebben, geniet ik nu van een heerlijke mok koffie verkeerd. Althans, voor zover ik genieten kan terwijl ik trillende handen heb en kortademig ben. Laten de smaakpapillen dan maar even dominant zijn zodat er toch nog sprake is van enig genieten. Misschien verzacht de koffie de irritatie in de keel door het hoesten. Hopelijk houden die hoestklachten niet aan want ik verwacht komende week naar het UMCG te moeten voor het instellen van de BiPAP. Is er eindelijk een plekje op de IC, begint Hansje spontaan te hoesten. Dat kan echt niet hoor, ik heb die BiPAP dringend nodig. Het hoge koolzuurgehalte in mijn bloed moet snel naar een aanvaardbaar niveau. Alleen dan heeft het restant van mijn revalidatie nog enig effect en bestaat de mogelijkheid dat ik weer kan gaan lopen. Het hoge koolzuurgehalte is wat mij de das om doet. Mijn benen willen wel, ik wil zelf ook heel graag maar mijn longen werken niet mee. Na twintig meter lopen ben ik helemaal buiten adem. De oorzaak is het hoge koolzuurgehalte. Gebruik van de BiPAP ’s nachts, moet ervoor zorgen dat ik goed uitadem waardoor het koolzuur uit mijn longen afgeblazen wordt.

Ook de kortademigheid waar ik nu last van heb, is toe te schrijven aan een verkeerde gaswisseling waardoor mijn CO2 te hoog is. CO2 is een afvalstof die uit het lichaam verwijderd dient te worden. Bij mij blijft er door een slechte uitademing dus teveel achter waardoor ik mezelf vergiftig. Kortademigheid is het gevolg.
Het wil nog wel eens verschillen per dag. Waar dat precies van afhankelijk is, weet ik niet maar het weer en de luchtdruk kunnen daar zeker invloed op hebben. Hoe het weer vandaag van invloed is, kan ik niet vertellen. De enige zekerheid die ik heb is dat het vandaag een niet zo fijne dag lijkt te worden. Een dag met weinig lucht.

11 juni 2011, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een dag met weinig lucht

 1. MarieJose zegt:

  Hoop datdie bpap je snel weer n beetje meer verlichting geeft.. Toch n fijne pinksteren voor jou en je vrouw

 2. pat zegt:

  Hej Hans,
  superdrukke dag achter de rug,maar ja,da’s horeca,daar moeten we het van hebben zeggen we en anders hadden we maar een vak moeten leren;net de laatste klanten uitgeleid en maar weer even de berichten nalopen.
  Hoewel niet alles vlekkeloos blijkt te gaan gloort er toch weer een lichtpuntje aan de horizon,nl dat je weer aan het apparaat komt wat je verlichting geeft en je niet langer vergiftigd wordt door de te hoge co2-waarden in je bloed.Hopenlijk heb je er baat bij.
  groetjes aan beiden,
  pat

 3. Dirkje zegt:

  Hey Hans,

  Jakkes, wat een rot vooruitzicht. Ik hoop dat deze dag wel iets toffer geworden is dan je verwachtte.
  Die Bpap in het vooruitzicht is natuurlijk wel erg fijn, want dan heb je wat om naar uit kijken en waar
  je hopelijk iets aan gaat hebben. Ik zit op dit moment in de Maartenskliniek in Nijmegen, waar mijn papa
  weer aan zijn heup wordt geopereerd (voor de derde keer in 3 jaar tijd) en het valt me hier op hoe goed een
  ziekenhuis kan werken. Vriendelijk en behulpzaam personeel, doktoren die tijd nemen om iets uit te leggen, afspraken zijn snel gemaakt, duidelijkheid over het te volgen beleid en transparantie alom,
  zo kan het dus ook. Gratis Internet in de kantine die tot 11 uur ’s avonds open is, super dus.
  Ga snel je volgende schrijfsel lezen, hoop dat deze dag toch nog een goeie dag is geworden voor je..
  Groetjes
  Dirkje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s