Wel of geen goede keus gemaakt

Medisch Centrum Leeuwarden

Heel stoer heb ik afgelopen week thuisblijven verkozen boven een opname in het Medisch Centrum Leeuwarden. Nog steeds sta ik daar min of meer achter want na een langdurig verblijf in het Beatrixoord te Haren zijn zowel Bella als ik heel blij dat ik eindelijk weer eens normaal thuis ben.

Het ‘zelf dokteren’ in het kader van zelfmanagement heb ik gedaan na ruggespraak met dr. Koppers, mijn longarts in het MCL. Ondanks dat alles lijkt verbetering nog niet in zicht. Balen is dat natuurlijk. Big time!

Heb ik dan toch een verkeerde keus gemaakt? Had ik me niet beter kunnen laten opnemen op de afdeling longziekten van het MCL? Onder de hoede van de goede zorg en bewaking van het deskundig personeel daar? Wat ze in het MCL meer kunnen doen dan ik zelf thuis al doe, kan ik zo een, twee, drie niet zeggen maar nu gaat het ook niet goed. Ik blijf veel te benauwd en zodra ik in beweging kom, moet ik heel erg oppassen anders gaat het volledig verkeerd.

Bella in MCL op bezoek tijdens mijn opname voor Mexicaanse griep

Voor Bella is het heel confronterend en ook belastend mij zo te zien vechten. Ze wil natuurlijk van alles voor me doen maar haar Multiple Sclerose (MS) wordt daar niet beter van. Ik wil haar niet belasten. Misschien is daarom de keus voor een korte opname ook wel te prefereren boven thuisblijven. Morgen bekijk ik de situatie opnieuw. Mogelijk dat alles bij elkaar toch tot een opname in het MCL zal leiden. Even helemaal in de rust, niks doen, Bella niet belasten en proberen ‘uit te zieken’.

Vooral dat laatste, Bella niet belasten, is heel belangrijk voor mij. Waar zou ik zijn zonder haar. Ik heb er niets aan als zij ook over de kop gaat. Daar hebben we beiden niets aan. Ik zou het mezelf ook niet vergeven als ik weet dat ik het met een (korte) opname had kunnen voorkomen. Dan liever toch maar weer even kort ‘gescheiden van tafel en bed’.

Of ik afgelopen week wel of niet een goede keuze heb gemaakt, is nu niet relevant meer. Belangrijker is dat ik na het weekend een goede keuze maak. Kiezen blijft soms moeilijk en goede raad is duur.

31 juli 2011, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Wel of geen goede keus gemaakt

 1. Jantien zegt:

  Hi Hans,
  Het klinkt alsof je je keuze voor een tijdelijke opname eigenlijk al gemaakt hebt. Dat lijkt me best verstandig – voor beiden even de ergste druk van de ketel te halen i.p.v. door te gaan met twijfel en getob. Als je maar wist voor hoe lang… Toch maar doorhakken, die knoop? Sterkte weer!
  Jantien

 2. Dirkje zegt:

  Omdat ik alles nu in retrospect lees, is mijn reactie misschien voor de hand liggend. Blij te lezen dat je weer opknapt. Het moet heel moeilijk zijn om voor dergelijke keuzes te staan. Je kiest voor de gezondheid van Bella (verbaasd me niets zoals ik je ken) maar om toch steeds weer voor dergelijke keuzes te staan moet verdomd moeilijk zijn. Lieve Hans, je bent inderdaad een kanjer.
  wens je alle goeds op de wereld toe. ( dat weet je natuurlijk wel, maar af en toe mag dat wel gezegd worden)
  Lieve groeten,
  Dirkje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s