De straf van God

Vaak staat hij ter discussie en hij brengt wat teweeg, die vrouw/man die ook wel onder de naam God door ons leven gaat. De God van de macht. De God van de liefde en de God van de straf. “God straft onmiddellijk”, is een gevleugelde uitspraak in onze samenleving. Kinderen worden opgevoed met een angst voor God die hun dwars zit tot ver in hun jeugd. Soms zelf is die angst zo diep geworteld dat de rest van hun leven diezelfde God als een molensteen om hun nek hangt. De zogenaamde God van de liefde blijkt maar flinterdun te zijn. Veel vaker wordt God geassocieerd met hel en verdoemenis.

Rechtgeaarde christenen mogen refereren aan deze angstwekkende God. Geen enkel probleem wordt daarvan gemaakt. Het is een beetje vergelijkbaar met Sinterklaas en Zwarte Piet. Je moet wel lief zijn hoor want in de zak naar Spanje afgevoerd worden, wil geen enkel kind. Zo ook pas je er voor de toorn van God op je te laten neerdalen. Liever een pak rammel dan door God gestraft worden. Want o jé, die God is wreed hoor. Als er eentje straffen kan, is het die God wel. En dat mag. Er aan refereren en er mee dreigen mag ook. Als het maar over God gaat en als er maar door een christen gedreigd wordt.

Als na een triest einde van een festival als Pukkelpop enige doden te betreuren zijn door extreme weersomstandigheden, mag een man als Bert Dorenbos rustig zeggen dat de overledenen gestraft zijn. Zij zijn gestraft door, jawel, God. Pukkelpop is het hedendaagse Sodom en Gomorra. Deze twee steden die in het boek Genesis van de Hebreeuwse Bijbel verwoest worden door God, hadden dit aan hun eigen verdorvenheid te danken. Zo ook de doden van Pukkelpop. Een festival van seks en drugs en rock & roll, mag niet anders dan verwachten dat de toorn van God er over neerdaalt. Bert Dorenbos noemt het “geen toeval dat juist Pukkelpop is getroffen door dit noodweer”. Een gelijktijdig plaatsvindend festival van christelijke signatuur, Xnoizz Flevo Festival kon probleemloos plaatsvinden. God heeft zich over dit keurig, nette festival niet druk gemaakt.

Zou Bert Dorenbos een Moslim geweest zijn die zijn God Allah genoemd had, dan zou Bert Dorenbos als terrorist betiteld worden. Nu Bert Dorenbos een christen is die slechts de daden van ‘onze eigen’ God duidt, is er geen vuiltje aan de lucht. Bert Dorenbos is nu geen terrorist maar een keurige christen die de waarheid verkondigt. Een extremist? Mogelijk maar geen extremistisch terrorist.

Sommigen doen Bert Dorenbos af als een roepende in de woestijn. Voor mij is dat wat te gemakkelijk. Er schuilt gevaar in die man. In de ogen van onze veiligheidsdienst mag hij dan geen terrorist zijn, in mijn ogen is hij dat wel degelijk. Een extremistisch terrorist. En een fundamentalist ook nog. Een extremistisch, fundamentalistisch, christelijk terrorist die de straf van God verheerlijkt.

27 augustus 2011, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op De straf van God

 1. Jantien zegt:

  Who, the hell, is Bert Dorenbos?

 2. “Eternal suffering awaits anyone who questions God’s infinite love.” – Bill Hicks
  Naar mijn mening krijgt Ome Bert wel iets te veel aandacht met al deze eh… aandacht.

 3. Jos zegt:

  mooi gezegd, Hans!

 4. oogwerkdotnl zegt:

  @ Jantien

  In de tekst staat een link naar de wiki van fundamentalist Bert Dorenbos. De link is de eerste keer dat de naam Bert Dorenbos genoemd wordt.

 5. Jantien zegt:

  Was cynisch bedoeld, hoor. Jantien

 6. Gerda zegt:

  Een dominee die aan het graf met de aanwezigheid van christelijke familieleden predikt dat de overledene verdoemd is naar de hel daar hij als enige van zijn familie niet geloofd in God, is net zo’n domme engerd als die Bert Dorenbos.
  Ooit zelf meegemaakt.

 7. Ans Fidder zegt:

  In mijn opinie is religie een van de gevaarlijkste zaken. Bijna alle oorlogen hebben ermee te maken (gehad) enz. Waarmee ik niet wil beweren dat ieder die religieus is gevaarlijk is.

 8. Sam zegt:

  gevoelig onderwerp voor velen 😉 maar mooooooi verwoord 😉 maar dat kan ook niet anders!…

  Gr Sam

 9. Margo zegt:

  Die man is deze aandacht allemaal niet waard. We hadden met ons allen gewoon moeten denken: Die is niet wijs, en verder gaan met waar we mee bezig waren.

 10. Tam zegt:

  God is too busy to worry about religion 🙂

 11. Dirkje zegt:

  What if God was one of us?
  Just a slob, like one of us?
  Just a stranger on the bus, try to find his way home…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s