Foster, mijn reddende engel

Sinds eind vorig jaar gebruik ik het inhalatiemedicijn Foster. Foster verwijdt de luchtwegen waardoor ik makkelijker kan ademhalen. Het is mij aangeraden door een longarts in het Medisch Centrum Leeuwarden die gespecialiseerd is in Astma. Foster is namelijk een middel wat gebruikt wordt bij astmatische klachten. Er zijn vergelijkbare middellen maar Foster werkt beter vanwege de structuur van de medicatie die je in de longen zuigt. Het is veel kleiner gesneden zodat het dieper in de kleinste luchtwegen kan doordringen.

Tegenwoordig wordt het vanwege die eigenschap ook steeds meer voorgeschreven om klachten ten gevolge van COPD te bestrijden. Omdat het dieper doordringt in de kleinste luchtwegen, hebben COPD patiënten enorm veel baat bij Foster. Ook in het Beatrixoord is Foster een veel voorgeschreven medicijn. In de tijd dat ik daar was heb ik diverse lotgenoten voor het eerst Foster zien gaan gebruiken. Bijna iedereen had er baat bij en was er zeer positief over. Alleen diegenen zoals ik, met hele slechte longen, hadden er minder baat bij.

Voor mij is Foster geen wondermiddel gebleken maar toch is dit middel het eerste pufje waarvan ik merk dat het daadwerkelijk iets doet. Dat heb ik nu weer opnieuw aan den lijve ondervonden. Foster heeft geen teller op het omhulsel dus is het altijd een beetje een verrassing als het plotseling op is. Je kunt dit bijhouden door te tellen; er zitten namelijk 100 doseringen in een verpakking. Maar ja, als je niet elke dag 2 x 2 pufjes neemt maar zoals ik, best wel onregelmatig wat extra sukt, dan wordt het een beetje nattevingerwerk tenzij je ieder pufje noteert. En dat doe ik dus niet. Gewoon zorgen dat er altijd een exemplaar op voorraad is, voorkomt onaangename verrassingen.

En daar ging het dus mis, afgelopen weekend. Zondagochtend bleek ineens dat de Foster inhalator leeg was. Mijn overtuiging dat er nog een reserve in de koelkast moest liggen, bleek een misvatting te zijn. Gisteren merkte ik het gebrek aan Foster al vrij snel aan mijn ademhaling maar vandaag was helemaal een ramp. Het lukte vanmiddag niet eens om naar fysiotherapie te gaan. Iets wat ik niet snel oversla. Vanmorgen gelijk al voor een herhalingsrecept met de receptenlijn van de huisartsenpraktijk gebeld. De apotheek moest het bestellen en het zou er eind van de middag zijn. Om 16.00 uur ging Anna naar de apotheek en ze kwam vlot weer terug met Foster.

Direct heb ik de Foster in de Volumatic voorzetkamer gezet en de medicatie volgens voorschrift naar binnen gezogen. “Sta op en ga heen”, was nog net een brug te ver maar een wonder leek het wel. Anna zag mij veranderen van een vis op het droge naar een gezellig kletsende echtgenoot in een tijdbestek van nog geen tien minuten. Voor mij is Foster inhalatie dus echt onmisbaar. Foster, mijn reddende engel.

5 september 2011, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Foster, mijn reddende engel

 1. oogwerkdotnl zegt:

  Werking Volumatic voorzetkamer.

 2. Sam zegt:

  Wat fijn dat foster zo goed helpt !! Wat ik nog steeds niet begrijp is dat er maar op zo weinig aerosols een teller zit…. Seretide is één van de weinige met teller… ideaaal …

  Gr Sam

 3. Gerda zegt:

  HA hans klopt wat je zegt over Foster, ik gebruik het nu ongeveer 3 jaar,alle de gebruikte soorten medicijnen die ik er voor gebruikte kunnen niet tippen aan Foster.
  2×2 dgs puf, maar ik moet wel in de morgen 2×2 pufjes, 5uur in de middag 1x en voor dat ik ga slapen ook weer 1xpuffen, anders red ik het niet, meer dan 4x puffen per dag wil mijn longarts Slebos liever niet aan. Hoe heb je het zolang volgehouden zonder?, was er geen weekend apotheek open (en een dienst doende huisarts?), dan moet je behoorlijk in ademnood gewezen zijn
  denk ik dan, inderdaad leve Foster voor ons lotgenoten, ik kan er over mee praten!!

  Een goede dag gewenst van Gerda.

  • Gerda zegt:

   Even een fouje wegwerken in mijn vorige reactie, in de morgen geen 2×2 pufjes, maar 1×2 pufjes, ik neem 4 pufjes per dag en geen 6 zoals het er nu staat.

   Gerda.

 4. Dirkje zegt:

  Top om te horen Hans,maar ook weer met mate want er zit niks meer tussen denk ik zo,ik doe ook wel eenst een xtra puf spiriva en na 15 min los ik dan wat slijm, wat wel zo prettig is,maar alleen bij uitzondering,verkouden of benauwd ,je kent het ook wel maar wel te gek dat foster dat doet en hoop dat het niet minder gaat werken bij veelvuldig gebruik,is dat een nieuwe puffer of is dat er al langer?
  ok laterrrrrr johnny

 5. Nel Tabbers zegt:

  Ook voor mij is foster DE reddende engel. Ongeveer 5 weken geleden, vlak voor onze vakantie, heeft de longarts mij een andere medicatie voorgeschreven. Wij zijn toen met vakantie gegaan naar Zeeland, maar toen we naar het strand wilden, had ik veel problemen, stond daar te hijgen en te puffen, kon bijna geen stap vooruit komen. Enkele weken daar voor, waren wij daar ook en ik had toen nergens last van. Dus wat blijkt, Foster is de uitkomst voor mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s