Richtlijn voor Palliatieve zorg voor mensen met COPD

Lange tijd leek het er op dat palliatieve zorg alleen was weggelegd voor mensen met kanker. Waar je ook keek, wat je ook las, het was één en al kanker wat de klok sloeg. Veel patiënten met andere aandoeningen, maar ook artsen, vonden dit natuurlijk ongepast. Gelukkig is er de laatste tijd een kentering te bespeuren en voor mijn lotgenoten en mij is het een verademing dat er nu eindelijk de richtlijn Palliatieve zorg voor mensen met COPD verschenen is.

Wat houdt dat nou precies in, zo’n richtlijn? Is dat voor de patiënten die aan COPD lijden? Is dat voor longartsen? Mogelijk ook voor huisartsen? De richtlijn is natuurlijk interessant voor een ieder die belangstelling heeft voor COPD. Of die belangstelling nou voortkomt vanuit iemands professie of dat het COPD patiënten zelf betreft, maakt niet uit. Ook relaties van patiënten kunnen belangstelling hebben voor de richtlijn. Hierin vind je namelijk diverse aanbevelingen en afspraken aangaande de zorg voor de COPD patiënt in de laatste fase van de ziekte. Zeg maar voor wanneer de patiënt uitbehandeld is en de medici niets anders meer voor de patiënt kunnen doen dan zorg dragen voor een zo prettig mogelijke tijd voorafgaand aan de dood die vroeg of laat het gevolg voor de patiënt zal zijn. Het klinkt een beetje bot misschien maar dat is waar het feitelijk op neerkomt.

In de richtlijn staan bijvoorbeeld allerlei aanbevelingen over medicatie. Benzodiazepinen, morfine en andere opioïden, zuurstofbehandeling, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, comorbiditeit, maar ook aanbevelingen ten aanzien van de organisatie van de lichamelijke zorg en de aanbevelingen voor de psychlogische zorg. Het saneren van medicatie voor andere aandoeningen komt ook aan bod.

Belangstellenden die meer willen weten maar voor wie de originele richtlijn te uitgebreid is om te lezen, is er een samenvatting. Deze geeft de belangrijkste aanbevelingen kort weer en is eenvoudiger te lezen.
Zelf ben ik heel blij met deze richtlijn. Mogelijk dat er aanvullingen op moeten komen maar er is in ieder geval een hele goede start gemaakt. Long Alliantie Nederland bedank ik bij deze namens vele lotgenoten en mijzelf voor het opstellen van deze Richtlijn voor Palliatieve zorg voor mensen met COPD.

5 september 2011, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s