Buiten stormt het en binnen is het ook niet windstil

De geluiden dringen van buiten door. Het raam staat een beetje open dus het is duidelijk te horen. Het waait verschrikkelijk hard. Het geruis van de bomen is een compositie die mij wel aanspreekt. Harde wind en storm zijn altijd al favoriete weertypes voor mij geweest. Ik hou wel van rotweer. Rotweer is prachtig zolang het maar buiten plaatsvindt. Zodra het binnen rotweer wordt, begin ik toch minder blij te worden.

Buiten stormt het en binnen is het ook niet helemaal windstil. In mijn lichaam woedt een redelijke storm. Waar ik een storm buiten enorm kan waarderen, geef ik toch de voorkeur aan windstilte in mijn lichaam. Windstilte in mijn lichaam geeft rust. Storm zorgt voor onzekerheid. Wat voor schade zal deze storm weer aanrichten? Want schade is altijd inherent aan storm. Buiten hebben we het dan over afgebroken takken, ontwortelde bomen zelfs, weggewaaide dakpannen, omgewaaide schuttingen en andere bouwsels, schade aan materie en soms ook schade aan mensen. Onherstelbare schade aan mensen ook. Dood.

Stormen die in mijn lichaam woeden, gaan ook altijd gepaard met schade. Soms (deels) herstelbare schade maar vaker hebben we het dan over onherstelbare schade. Rotweer vind ik heerlijk maar rotweer in mijn lijf kan me gestolen worden.

Storm en bliksem. Regen en wind. Horizontale regen. Het komt niet zo heel vaak voor maar soms heb je echt horizontale regen. Vreemde gewaarwording, vind ik dat. Regen hoort gewoon naar beneden te komen. De afgelopen dagen is er sprake van een weertype waarbij bliksem voorkomt. Donder en bliksem. Donnerwetter, noemen onze oosterburen zulk weer. Onweer en storm zijn het type rotweer waar ik enorm blij van kan worden. Als het zich maar buiten afspeelt. De laatste tijd is er teveel storm binnen. Storm in mijn lichaam. Storm in mijn lichaam waar een spoor van vernieling wordt achtergelaten. Onherstelbare schade. Storm in mijn lichaam waar ik niet bepaald blij van wordt. Ik voel het en ik hoor het. Buiten stormt het en binnen is het ook niet windstil.

6 september 2011, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Buiten stormt het en binnen is het ook niet windstil

 1. Dirkje zegt:

  Hai Hans, Ik wens dat je snel in de luwte komt en dat de wind in je lichaam gaat liggen.
  Als dan het schaderapport ook nog meevalt, dan is deze storm ook weer doorstaan…..

  Ook ik hou van rotweer buiten. Het kan me niet hard genoeg onweren, bliksemen, waaien en regenen. Vroeger ging ik dan met John wel naar de boulevard in Vlissingen, even naar de zee kijken. Hier kijk ik uit het raam naar de bomen en zie dat hun bladeren alweer verkleuren en zelfs loslaten. Trouwens van de week alweer de paddestoelen in het park zien staan. Heb eigenlijk helemaal geen hekel aan de herfst, ware het niet dat John verschrikkelijk bang dat hij kou zal vatten, met alle gevolgen van dien.

  Wens je rustig vaarwater toe.

  Lieve groet,
  Dirkje

 2. Sam zegt:

  mooie metafoor hans… 😉
  helaas is de schade vaak onherstelbaar… maar ergens krijg je denk ik ook veel winst… kijk naar je schrijfstukken. Die waren waarschijnlijk nooit zo goed geweest als je niet de kennis had (oa dankzij het ziek zijn) die je nu bezit!! 🙂 En…. je levenwijsheid is waarschijnlijk een stuk meer dan die van een gemiddelde 65+ er 😉

  Gr Sam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s