Nog één nachtje slapen

Vanavond weer even helemaal bijgekletst met vriend Ed en met Jaap. Met beiden gaat het niet goed. Jaap gaat dood en Ed zit te wachten op een donorlong. Inmiddels gaat de achteruitgang bij Ed in zo’n rap tempo dat de artsen van het transplantatieteam hem op een andere lijst willen hebben. Een lijst waarop mensen staan die meer urgentie hebben. Op die lijst staan 180 wachtenden. Ed heeft als voordeel dat hij behoorlijk lang is. Longen moeten namelijk passen. Een stel longen uit een lang donorlijf, zullen niet passen in een kort iemand die donorlongen nodig heeft. Andersom is een stuk eenvoudiger. Met andere woorden, voor Ed zijn een stuk meer longen geschikt dan voor iemand met een lengte van b.v. 1.69 m. Met dit voordeel zou hij snel en gemakkelijk hoger kunnen eindigen op de lijst van 180 wachtenden op het moment dat er ‘lange longen’ in de aanbieding zijn.

Ook Jaap wil kijken of hij in aanmerking komt voor een paar donorlongen. Voor hem zal het moeilijker worden vanwege zijn leeftijd. Jaap is namelijk al wat ouder. Mogelijk zelfs te oud om nog in aanmerking te komen voor longtransplantatie. Niet geschoten is altijd mis dus hij wil het toch
proberen.
Bij Jaap gaat het hard achteruit. Hij keert steeds vaker, met kortere tussenpozen terug in het ziekenhuis. Zijn longblaasjes schijnen zienderogen af te sterven. Wat hiervan de oorzaak precies is, weet ik niet. Jaap weet me dit ook niet duidelijk te maken. Hij zegt dood te gaan en ja, dat geloof ik wel. Immers, gaan we niet allemaal dood? Ook ik ga dood.

Nog één nachtje slapen. Nee, dood ga ik niet na dat ene nachtje slapen.
Althans, dat lag niet in de bedoeling. Nog één nachtje slapen en ik ga weer naar huis. Heerlijk naar mijn lieve Bella. Naar de vertrouwde omgeving van ons fijne appartement. Nog één nachtje slapen.

13 oktober 2011, Universitair Medisch Centrum Groningen, afdeling longziekten

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Nog één nachtje slapen

 1. Sam zegt:

  je bent een kanjer Hans.. en ja dood gaan we allemaal…. alleen zullen we dat voorlopig nog maar ff uitstellen? Dealtje?? 😛

  xx

 2. ZijalleenisZij zegt:

  Welterusten, en morgen ben je weer lekker thuis.

 3. Tam zegt:

  Wat heerlijk, Hans, lekker naar je vrouw en vet knuffelen met die hap 🙂
  Ik ben zo blij voor je! Dikke zoen, Tam

 4. jantien silver zegt:

  Fantastisch Hans, dat het er op zit en geweldig zoals je de moed er in gehouden hebt en het bloggen daarbij ook nog volhield. Ik kijk uit naar je volgende berichten. Laat ons vooral weten hoe je je voelt. Ik hoop opgelucht, in alle betekenissen van het woord.
  Groetjes,
  Jantien

 5. KeesN zegt:

  doen die ventielen al wat? Toch wel zwaar, he

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s