De zorg baart mij steeds meer zorgen

De zorg wordt weer duurder voor de consumenten. De premies zullen in 2012 opnieuw behoorlijk stijgen en het eigen risico gaat van €170,00 naar €220,00 per jaar. Voor Anna en mij samen wordt er in juni dus even een bedrag van €440,00 van onze bankrekening afgetrokken. Het eigen risico wat voor ons met de beste wil van de wereld niet te voorkomen is.

Dit kabinet wil de afnemers van zorg bewuster maken van de kosten. Een volgende stap is die van bewustwording naar schuldgevoel. We komen dan aardig dichtbij de verplichting om een vignet te dragen waarop staat wat jij het afgelopen jaar hebt gekost aan zorg. Een ieder kan dan zien waar en aan wie een groot deel van zijn belastinggeld besteed wordt.
Dit zou vergelijkbaar zijn met het plaatsen van borden in de tuinen van kapitale woonhuizen van mensen die helemaal geen renteaftrek nodig hebben. Op deze borden zou dan moeten staan hoeveel de bewoner van het kapitale pand met toestemming van het huidige kabinet uit de schatkist verdonkeremaand heeft. “Dit kabinet komt deze periode niet aan de aftrek van hypotheekrente.”, aldus Mark R en Maxime V. Terwijl het toch alleszins redelijk zou zijn deze renteaftrek inkomensafhankelijk te maken. Net als de kinderbijslag en de zorgpremie. Maar nee hoor, dit kabinet wil z’n vingers niet branden aan de hypotheekrenteaftrek voor de hogere inkomens. Nee zeg, stel je voor. De VVD staat toch garant voor de groei van topsalarissen ten kosten van de keihard werkende groep mensen met de lage- en middeninkomens. De laatsten zijn het immers die de sterkste schouders hebben. De groep met de lage- en middeninkomens moeten daarom de zwaarste lasten dragen. De groep met de topsalarissen kijken lachend toe.

Is het niet van de zotte dat iemand met een jaarinkomen van twee ton evenveel zorgpremie betaalt dan iemand met een jaarinkomen van nog geen halve ton? En zo is het met vele financiële regelingen. De zorg echter is wel een geval apart. Niemand kiest er namelijk voor om gebruik te moeten maken van de zorg. Ziek worden is geen keus. Ziek worden overkomt je. Chronisch ziek worden is een ramp die alleen nog maar groter wordt in een samenleving waarin je steeds meer tot een paria gemaakt wordt omdat je chronisch ziek bent. Er wordt je zo langzamerhand een schuldgevoel aangepraat. Je moet je bewust worden van wat jij de samenleving kost terwijl al die grootverdieners met kapitale huizen en een enorme hypotheekrenteaftrek zich absoluut niet schuldig hoeven te voelen over al dat geld wat onttrokken wordt aan het gemeenschapsgeld. Zij hoeven zich daar niet eens bewust van te worden.

Illustratie: retecool.nl

Dit kabinet is er eentje van de tweespalt zaaien. Er wordt een steeds duidelijker lijn  door de samenleving getrokken met aan de ene kant de groep die zich alles kan veroorloven omdat hen van alles toegestopt wordt en aan de nadere kant de groep die het steeds moeilijker krijgt omdat hen van alles afgenomen wordt. De VVD gedachte viert hier hoogtij. Hoogtij ondersteund door de christelijke rat Maxime V. Gelukkig laat de achterban van zijn partij duidelijk merken hoe zij er over denken. Het CDA is nog nooit zo laag gezakt in de peilingen. En dan verbaast het me nog dat ze elf zetels krijgen als er nu verkiezingen zouden komen. Dat zijn, mijns inziens, nog altijd tien zetels teveel. Met één zetel zou het CDA al rijkelijk beloond zijn voor het wanbeleid wat hun politieke aanvoerder over ons uitstrooit. En waarschijnlijk lukt het knaagdier Maxime V zelfs met één zetel nog om onze samenleving schade te berokkenen. Onderschat ongedierte nooit.

En de zorg? Ik blijf me ernstige zorgen maken over de zorg. Waar gaat dit heen. Er zal een tijd komen dat er steeds meer mensen hun premie niet meer betalen kunnen. Amerikaanse toestanden. Onverzekerd afgevoerd worden naar het ziekenhuis waar dan vastgesteld wordt dat de persoon in kwestie niet verzekerd is tegen ziektekosten. Heimelijk wordt het doodzieke hoopje mens dan bij elkaar geveegd en door een stel sterke mannen van de ziekenhuisbeveiliging in een donker hoekje voor de deur van het ziekenhuis gedumpt in de hoop dat ‘ie niet meer op eigen kracht binnen kan komen. Zover onze solidaire samenleving die in het verleden met bloed, zweet, tranen en keihard werken en vechten door onze voorouders is opgebouwd. Ja, die zorg baart mij steeds meer zorgen!

9 november 2011, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De zorg baart mij steeds meer zorgen

 1. paul zegt:

  Niet om het een of ander , maar de meeste zakkenvullers zitten aan de linkerzijde….!!
  Voorbeeld 1 : de omroepen.
  Voorbeeld 2 : de asielzoekertjes industrie…..enz.

  • Dirkje zegt:

   Ik weet dat ik niet zo snel mag oordelen, maar volgens verwoordt jij het standpunt van vele PVV-stemmers ( en dat mag natuurlijk in een democratie, maar je moet niet zomaar iets roepen) Asielzoekersertjesindustrie: ik heb 5 jaar met ama’s gewerkt (alleenstaande minderjarige asielzoekers) en zij leven op het bestaansminimum. Ze mogen niet werken. En ga me aub niet vertellen dat wanneer ze wel werken, ze banen inpikken, want het werk dat zij doen vinden vele Nederlanders te min. Op ons nationaal inkomen is het percentage dat asielzoekers ons kosten 2 %. ( dan heb ik het niet over illegalen) De omroepen? Alleen NED 1,2 en 3 krijgen subsidie en daar zijn links en rechts evenredig verdeeld. Zakkenvullers zijn managers in topfuncties bij banken, ministeries, in de industrie etc. Ik stel me zo voor dat zij ( Albayarak ook) echt wel VVD stemmen hoor.
   Je moet niet zomaar ongefundamenteerde popie jopie kreten slaken, dat doen al teveel mensen. Ik wens je een fijn weekend,
   Dirkje

  • Dirkje zegt:

   When people rob banks they go to jail
   When banks rob people they get bonuses

 2. Dirkje zegt:

  De documentaire van Michael Moore, genaamd “Sicko” toont het helemaal. Naar die ongelooflijke Amerikaanse toestanden gaan wij ook, net wat je zegt. Wanneer je met een hartaanval op de stoep ligt, neemt de ambulance je alleen mee als je je verzekeringspas bij je hebt. Het ziekenhuis zet je straks in de taxi wanneer de verzekering niet meer betaald en dropt je op de stoep van het ziekenhuis dat wel gratis zorg geeft. Goed idee zou inderdaad zijn dat ieder betaalt naar inkomen. Prima stuk Hans, ik ben het er helemaal mee eens.
  groet
  Dirkje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s