Roken en COPD

Roken. Er is niet een onderwerp wat de gemoederen zo bezighoudt als roken. Eind jaren ’50 ben ik geboren en alhoewel ik het zelf niet gezien heb, althans ik herinner me dat niet, zat mijn opa waarschijnlijk met een dikke, rokende sigaar naast mijn wiegje rook in mijn gezicht te blazen. Niemand die er iets van zei en niemand die daar moeite mee had. Het was normaal. Als wij later met het gezin van Delfzijl naar Rotterdam reden met de auto, zat mijn vader achter het stuur de ene na de andere sigaret weg te paffen. ’s Zomers kon dan het raampje nog open maar reken maar dat de auto potdicht afgesloten was als wij ’s winters die kant op reden. Hoe het er op de, destijds nog, lagere school aan toeging, weet ik niet meer maar ik kan mij nog heel goed herinneren dat er docenten op de middelbare school waren die tijdens het lesgeven voor de klas stonden te roken. Dat was heel normaal. Normaal en algemeen geaccepteerd. Moet je nu om komen…

De kentering begon in Amerika en net als met alle Amerikaanse trends, volgde Nederland deze trend met rasse schreden. Aanvankelijk kwam het verbod op roken in openbare ruimtes. maar dat verbod werd steeds verder doorgevoerd. Als ik in Leeuwarden door de Lange Marktstraat rijd, zie ik bij diverse kantoorgebouwen groepjes rokers bij de toegang van het gebouw staan met dampende sigaretten in de mond. Geen gezicht vind ik het. Pure armoede. Gelukkig zijn er kantoorgebouwen waar dit beeld ontbreekt. Deze hebben of een verdekt opgestelde rookvoorziening buiten of zelfs binnen een ruimte voor de rokers waar zij mogen roken in aanwezigheid van een goed luchtreinigingssysteem. Dat roken voor de deur zie je overal. Destijds, toen ik in het Beatrixoord te Haren verbleef, kwam ik regelmatig in het winkelcentrum van Haren. Voor de daar gevestigde ABN AMRO bank zag ik regelmatig drie mannen in driedelig pak, witte overhemden en stropdassen, buiten staan roken. Werkelijk geen gezicht en zeer publieksonvriendelijk. Mocht ik overwegen een hypotheek af te gaan sluiten of anderszins een financiële dienst te gaan afnemen bij die bank en ik zag de heren daar staan roken, dan zou ik echt een deurtje verder gaan. Een bank die over de ruggen van haar clientèle zoveel winst weet te boeken en niet de juiste voorzieningen wil treffen om de werknemers niet als paria’s voor de deur te laten staan roken, verdient mij niet als klant.

Roken en COPD. Alle aandacht voor COPD tegenwoordig, in combinatie met de aandacht voor roken, leidt er in de media vaak toe dat roken wel de enige oorzaak van COPD lijkt te zijn. Niets is minder waar. Begrijp me goed, ik wil het roken hier nu niet gaan propageren. Integendeel. Roken is zeer ongezond. Het is echter niet zo dat roken per definitie COPD veroorzaakt. Noch is het zo dat alleen roken als oorzaak aangewezen kan worden. Bijna viel ik van verbazing uit mijn bedje de eerste dag dat ik in het Beatrixoord te Haren was. Ik was tegelijkertijd met vriend Ed binnengebracht en beiden kregen we een zgenaamde intake. Beiden werd ons deze intake door een andere nurse practitionar afgenomen. In het gesprek wat Ed voerde tijdens zijn intake hoorde ik de betreffende nurse practitionar vragen: “Heb jij nooit gerookt?”, waarop Ed zei dat hij in zijn leven misschien één of twee sigaretten gerookt had om stoer mee te doen maar dat roken niet voor hem was weggelegd. De nurse practitionar kon dit niet geloven want Ed had immers COPD (en COPD krijg je nou eenmaal van COPD). Ik vond het werkelijk getuigen van een enorm stuk onkunde. Gebrek aan kennis en inzicht over een chronische ziekte die in het Beatrixoord op de longafdeling natuurlijk heel veel voor komt. Je mag toch verwachten dat een nurse practitionar op de longafdeling op z’n minst weet dat roken niet de enige oorzaak is voor het ontwikkelen van COPD. Ook zou hij moeten weten dat niet iedere roker COPD ontwikkelt.

De wijze waarop de media nu omgaan met het verschijnsel roken in combinatie met COPD werkt dergelijke gedachten natuurlijk wel in de hand. Zelfs het Astmafonds legt wel eens teveel nadruk op de samenhang tussen roken en COPD. En dat is niet alleen jammer maar geeft ook een onvolledig beeld. Immers, niet iedere roker krijgt COPD en er zijn COPD patiënten die nooit gerookt hebben. Natuurlijk kan roken bijdragen aan de ontwikkeling van ernstige COPD. Maar dus niet per definitie. Andere factoren spelen een minstens even grote rol. Misschien is de rol van die andere factoren wel groter, zelfs. Onderzoek heeft uitgewezen dat met name erfelijke factoren, opgroeien in schone of vieze lucht en rokers in het gezin,en dat in die volgorde, belangrijke triggers zijn om op jonge leeftijd de ziekte COPD al te ontwikkelen.

Roken is meer een soort Russische roulette. Veel liever zag ik dat daarop de aandacht gevestigd wordt. Niemand weet of je wel of geen COPD ontwikkelt als je begint te roken. En omdat niemand je dat kan zeggen is het risico natuurlijk wel heel erg groot. Wil je überhaupt beginnen met roken als je niet weet of je wel of geen COPD krijgt. Want geloof me, ernstig longemfyseem (wat ook onder COPD valt), is geen pretje. Niets zo erg als voortdurend benauwd zijn. Als een vis op het droge liggen happen naar lucht na iedere, kleine inspanning. Op een geven moment wordt iedere beweging zelfs een grote inspanning waarvan je helemaal benauwd wordt waardoor die vis op het droge niet eens meer jaloers op jou is. Speel dus liever geen Russische roulette.

Roken en COPD. Roken. Roken en de overheid. Ook de overheid maakt zich ernstig schuldig aan valse voorlichting over roken. De prioriteiten ten aanzien van het rookbeleid van de overheid zijn wisselend van kabinet tot kabinet. Zo hebben we nu een kabinet die vrijheid propageert. Ieder is vrij om te roken als hij/zij dat wil. Ja, lekker dan. Is niet ieder dan ook vrij om (drugs) te roken, spuiten of slikken als hij/zij dat wil? Nee, dat dan weer niet. De rook, spuit, slik lobby heeft onvoldoende geld om deze gedachte kracht bij te zetten. De tabakslobby zwemt in het geld en in Den Haag, pal naast het Binnenhof, zit het kantoor van de tabaksindustrie van waaruit het lobbyen naar de overheid plaatsvindt. Met onze huidige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Edith Schippers, vindt regelmatig overleg plaats. Onze minister ontkent dit nadrukkelijk maar de mannen van het lobbykantoor van de tabaksindustrie geven ruiterlijk toe dat er veel en vaak overleg plaatsvindt. De raad van bestuur van Imperial Tabacco Manufacturing te Joure (de grootste tabaksproducent van Europa) is blij met deze minister. “Zij ziet tenminste hoe belangrijk de tabaksindustrie voor ons land is.”, aldus een woordvoerder van Imperial. Heeft onze minister boter op haar hoofd? Het moet haast wel zo zijn als je roken als onschuldig tijdverdrijf weet te kwalificeren.

Roken en COPD. Roken en de overheid. Laat ik de media maar vergeven dat ze soms wat teveel nadruk leggen op roken als oorzaak van COPD. Veel erger en beschamend vind ik de houding van ons kabinet en dan met name van onze minister van VWS. En hoe staat coalitiepartner CDA in deze? Was de vorige minister van VWS, die zich enorm sterk gemaakt heeft voor een preventief rookbeleid wat door het huidige kabinet weer teniet gedaan wordt, niet de CDA-er Ab Klink? Roken en de overheid; ik kan er net zo weinig mee als met roken en COPD.

10 november 2011, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Roken en COPD

 1. anne zegt:

  ik ben het helemaal met je eens, hans. we weten allemaal dat het slecht is , maar ik ben ook opgegroeid onder de rook van de hoogovens in ijmuiden en in de 50 en 60er jaren paften die heel wat vuiligheid naar buiten en nóg! als ik een doekje over mijn tuinset haal is het zwart! elke dag weer….we gaan straks naar een maatschappij, dat alles ‘eigen schuld-dikkebult’ is.
  b.v. ik heb sinds kort ernstige osteoporose en er is een wervel gebroken en een paar anderen ernstig ingezakt wat veel pijn doet, vooral met het hoesten.
  ik sprak mijn longarts- heel vriendelijk- aan , of ik mischien geen extra kalkmedicatie had moeten hebben, 8 jaar geleden. ik krijg n.l vanaf toen ,regelmatig prednison en 3x daags pufjes met cortison.
  waarschijnlijk voelde hij het als aanval, want hij begon meteen over het roken en een wijntje, wat ik vroeger dronk.
  dus óók de osteoporose was eigen schuld!!
  je begrijpt dat ik me daar heel naar en eenzaam onder voel.
  je hebt geen recht van klagen en dat doet pijn, letterlijk en figuurlijk 😉
  in de nieuwe luchtwijzer van het astmafonds stond gisteren een artikel over osteoporose, dat het dus wel degelijk van de medicijnen kan komen!!
  ik was er helemaal blij van en zal mijn L.A. er nog eens over aanspreken. de HH doktoren worden niet graag aangesproken over evt. nalatigheid.
  mijn huisarts gaf het gewoon toe. ik heb nu zware kalkmedicatie met een pil, waar ik kotsmissleijk van wordt, maar wat mot dat mot.

  groet,
  anne

  • oogwerkdotnl zegt:

   @ anne

   Jonge, jonge! Ik kan maar één ding zeggen: “Wat een lul van een longarts heb jij!”

   Natuurlijk had je medicatie tegen botontkalking moeten krijgen maar dat is er niet van gekomen. Heel jammer is dat maar als je daar dan naar vraagt, kan de longarts daar normaal mee omgaan i.p.v. te kijken of hij de schuld daarvoor in jouw schoenen kan schuiven. Zelf vind ik de schuldvraag altijd minder belangrijk. Veel belangrijker is wat er gebeuren moet nadat het feit is vastgesteld.

   Niet fijn dat je zoveel pijn hebt vanwege de gevolgen van die botontkalking. Mijn longarts zit daar altijd al bovenop. Hij is echt enorm bang voor botontkalking en de gevolgen daarvan voor mij.

   Heel veel sterkte er mee, Anne. Het ga je goed. Zo goed mogelijk, in ieder geval en voor zolang het duurt. Let’s keep on roling…

   • anne zegt:

    keep on roling? ha, ha, ik hoop dat dát voorlopig nog niet aan de orde is, maar de specialist liet mij toen wel schrikken.
    hij zei n.l. dat het best weer eens kon gebeuren, dat er iets zou breken in de rug….
    ik heb toen best wel in de put gezezeten, deCOPD, gold 3/4 en dan nog een brosreepjesrug…. wat staat me te wachten? maar gelukkig kan ik het nu weer wat loslaten de laat de angst niet regeren. “Los de problemen niet op, voor ze zich aandienen”, zei een wijze vriend tegen me en hij heeft gelijk.
    ‘van het concert des levens etc…’
    niemand die het weet.

    groet, anne

 2. Beste Hans,

  je hebt helemaal gelijk dat COPD niet alleen veroorzaakt wordt door roken. En wat ons betreft hoort een nursing practitioner op een afdeling longrevalidatie dat te weten. Daar ligt dus nog een schone taak, onder andere voor het Astma Fonds. Ik vind het wel jammer dat je suggereert dat het Astma Fonds kortzichtig en verkeerd voorlicht over het verband tussen roken en COPD. Gisteren hebben we er op Twitter nog over gesproken dat de wereld niet zo zwart/wit is. Maar als wij toch dit beeld creëren, dan betreuren we dat.

  Het is een wetenschappelijk gegeven dat mensen vaak op latere leeftijd (40+) COPD krijgen en dat in 80% van de gevallen roken de oorzaak is. Het is dus belangrijk dat daar aandacht voor is. Daarom noemen wij roken bijvoorbeeld expliciet in onze commercial voor de [url=www.astmafonds.nl/copdrisicotest]COPD risicotest[/url]. Tegelijk geven wij op onze website duidelijk aan dat COPD ook andere oorzaken kan hebben: slecht behandeld astma, regelmatige acute bronchitis, de erfelijke longziekte alpha-1, en in 15% van de gevallen langdurige blootstelling aan giftige stoffen of kleine stofdeeltjes. Het is dus allerminst zo dat COPD alleen door roken wordt veroorzaakt, maar het is wel de belangrijkste oorzaak.

  Overigens volgen we jouw blogs nog steeds met grote belangstelling, maar dat wist je al. Verhalen van patiënten geven ons een goed beeld waar iemand met ernstig COPD mee te maken heeft.

  Groeten,

  Hans Kramer
  Astma Fonds

  • oogwerkdotnl zegt:

   @ Astma Fonds

   Nee Hans, ik vind niet dat het Astmafonds een zwart/wit beeld creëert. De nadruk op roken stoort mij wel en dat heeft dan weer alles te maken met wat jij zelf ook al noemt. Eigen schuld, dikke bult. Dat is namelijk wat steeds vaker gebeurt. Het is zo makkelijk de vinger te wijzen naar de rokers. Net zoals het lekker makkelijk is drugverslaafden en alcoholisten de schuld te geven van hun problemen. Hoe lang gaat het duren voor deze mensen een aanzienlijk hogere premie moeten gaan betalen voor hun ziektekostenverzekering?

   Gemakshalve kijken deze ‘vingerwijzers’ maar even over de directeur die zich volvreet met ongezond voer, niet beweegt en zo hartfalen uitlokt. Nee, dan wordt er niet gezegd, eigen schuld, dikke bult. En hij die zaterdag op het voetbalveld loopt te schoffelen en keer op keer met blessures naar de sportfysiotherapeut moet, kan ook ongestraft zijn gang gaan.

   Dat is waar ik bang voor ben en ik voorspel dat het niet heel lang gaat duren voor we die situatie in ons land als algemeen aanvaard omarmen.

   Als ik dan in mijn enthousiasme wel een wat te impulsief over mijn toetsenbord raas, ga ik wel eens de fout in. Gelukkig kan ik mijn blogs nadien nog bewerken zodat ik na de impuls, alsnog de nuance kan aanbrengen. Iets wat ik graag doe hoor, ik ben allesbehalve perfect.

 3. oogwerkdotnl zegt:

  @ anne

  Grote schrik. De brosreepjesrug vertoont zwakke plekken. Maar waar…? “Los de problemen niet op, voor ze zich aandienen.” Wijze woorden van die vriend van jou.

  En dat concert des levens… waarvan niemand weet hoe het programma luidt…

  Ja Anne, wie het weet mag het zeggen.

 4. Hans, dank voor de subtiele aanpassing in je blog 😉

  Het is, nogmaals, beslist niet onze bedoeling om de suggestie te wekken dat alle COPD-patiënten hun ziekte aan zichzelf te wijten hebben. Het Astma Fonds is de laatste die COPD-patiënten verwijt dat ze ziek werden door eigen schuld. Rokende patiënten begonnen vaak in een tijd dat roken onomstreden was. Dat ze vervolgens verslaafd raakten, is de industrie te verwijten. Inmiddels snapt gelukkig iedereen dat roken slecht is voor je gezondheid.

  Tegelijk kunnen we er niet omheen om mensen te blijven waarschuwen voor de schadelijke gezondheidseffecten van roken voor de longen. Dat levert af en toe een spanningsveld op tussen beeldvorming over de ziekte en het preventief werken aan gezondheid. Daarvan zijn we ons bewust. We proberen zo goed mogelijk de balans te vinden tussen die twee zaken, en volgens mij lukt dat ook. Onder andere jouw blog houdt ons daar scherp in.

  Groeten,

  Hans Kramer
  Astma Fonds

 5. oogwerkdotnl zegt:

  @ Astma Fonds

  De meeste COPD patiënten zijn gaan roken in een tijd dat er nog niet zoveel bekend was over longziektes. Maar wat gaan we straks doen met de rokers van nu? Zij die (kunnen) weten hoe ongezond roken is maar het toch doen? Gaan we hun, straks als ze eventueel ziek worden, wél aanrekenen dat ze zijn gaan roken terwijl ze wisten of hadden kunnen weten dat roken ernstige longkwalen kan veroorzaken?

  Waarschuwen is natuurlijk helemaal goed maar er is gewoon niet te voorkomen dat er mensen zijn die verslaafd raken. Een deel van hen zal er ook nooit meer vanaf komen.

  Mijn longarts in Drachten heeft mij dat eens heel duidelijk uitgelegd. Hij was eerst ook de mening toegedaan dat als je op een gegeven moment zo ernstig ziek bent en dan nog niet stopt met roken, dat je dan ook niet moest zeuren. In de loop der jaren raakte hij zo gefascineerd door dit gegeven dat hij daar ingedoken is. Er schijnt een gen te zijn die het voor dragers van dit gen onmogelijk maakt de verslaving te doorbreken. Zelfs al willen zij nog zo graag en zijn zij overtuigd van de noodzaak. Het lukt hen niet de verslaving te beëindigen. Dat is triest. Nog triester is het als deze kleine groep mensen door de samenleving, zorgverzekeraars en medici aan hun lot overgelaten worden. En die kans is groot. Hoe makkelijk is het immers om dan te stellen dat als die mensen niet stoppen met roken, zij ook geen recht meer hebben op behandeling.

  Dilemma’s. Er zijn vele dilemma’s in de zorg. En toch is het eigenlijk heel eenvoudig. Iedere arts heeft de eed van Hippocrates afgelegd en daarmee is alles gedekt. Niemand mag dus zonder zorg komen te zitten. Ongeacht afkomst, ras, gedrag of wat voor reden dan ook. De eed van Hippocrates verplicht de arts te allen tijde over te gaan tot het behandelen van de hulpbehoevende.

 6. anne zegt:

  ik ben van 1951, we speelden vroeger met het kwik uit de thermometer (grappige bolletjes!!) ik huppelde achter mijn vader aan, als hij de dahlia’s bespoot met gif, we speelden met het asbest wat van het schuurtdak afviel- we kauwden op stukjes teer uit het asfalt -moeder spoot onder de dekens met DDT tegen vlooien, die toen veel voorkwamen en iedereen rookte, mijn ouders, de meester en zelfs bij de huisarts stond een asbak in de wachtkamer;-)) en dan natuurlijk de hoogovens waar ik vlakbij woonde. wij hebben al veel vrienden verloren aan kanker en ikzelf heb al jaren copd, mijn vader is daar op zijn 69ste aan gestorven (eigenlijk aan euthanasie, so what) Laat mij dus niet meer premie moeten betalen omdat ik rook(te) (soms nog een enkele) net zoals hans al schreef, waarom zoeken naar de schuldvraag?
  wat kost de wintersport niet aan slachtoffers en revalidatie -hardrijders- wonen bij een stoplicht met optrekkend verkeer- overgewicht-alcoholgebruik-de mijnen-asbestslachtoffers en ga zo maar door.
  het hele leven is één groot risico.
  we hebben/hadden een maatschappij waar we zorgden voor elkaar, een sociale gemeenschap en ik hoop dat het zo blijft, zonder met vingertjes te wijzen.

  fijn weekend,
  anne

  • oogwerkdotnl zegt:

   @ anne

   O Anne, wat hoop ik met jou mee! Een solidaire samenleving met oog voor elkaar. Maar o wee, wat ben ik bang dat we die tijd gehad hebben. We gaan met vingertjes wijzen naar de ongezonden en niet-productieven. De gezonden denken dat hun niks kan overkomen want zij leven ‘gezond’. Zij realiseren zich niet dat niet de levenswijze bepaalt wat er gebeurt maar de genen waarmee ze behept zijn.

   Ik heb voorbeelden genoeg gezien van mensen die nooit rookten, dronken en altijd sportief in beweging waren en dan ineens… dood op veel te jonge leeftijd. Of een ernstige, dodelijke ziekte waarmee nog jaren heel veel zorgkosten gepaard gingen.
   En aan de andere kant mensen die hoeren en snoeren, seks, drugs en rock & roll zonder er ogenschijnlijk last van te hebben. Zij sterven op hoge leeftijd aan de gevolgen van ouderdom. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen maar is afhankelijk van de genen waarmee zij behept zijn. Zij die denken controle over hun gezondheid te hebben, komen bedrogen uit. Zij hebben geen enkele controle.

   Hopelijk worden de vingertjes in de broekzak gehouden. Vingertjes zijn niet bedoeld om mee te wijzen. En al helemaal niet om te wijzen ter veroordeling. Anne, ik hoop van harte met je mee.

 7. anne zegt:

  als je met één vinger wijst,
  wijzen er altijd nog 3 naar jezelf ;-))

  anne

 8. Dirkje zegt:

  Lieve Hans, Beste Anne (Anne, jij zult ook best lief zijn, maar jou ken ik nog niet;-))
  Maar wat ben ik het met jullie eens. Ook wij kauwden op stukjes pek uit de nieuw te bouwen huizen bij ons in de buurt. Ook mijn moeder spoot de slaapkamer vol met Roxasekt tegen de muggen voor we gingen slapen, en ook mijn vader bespoot de tomaten en aardbeien in de tuin tegen de wormen waar wij bij waren etc. De een valt slachtoffer aan COPD, zoals mijn partner, de ander ademt vrolijk door, zoals ik. Roken doe ik nog steeds (dat gen zal bij mij zeker actief zijn, want ik hou ook van een biertje of een jointje op zijn tijd en het kost me ontzettend veel moeite om met roken te stoppen, ondanks John zijn COPD). Vrienden die alleen macrobiotische onbespoten groenten aten, water uit flesje dronken, ionisers in de kamer hadden enz. zijn overleden aan maag en darmkanker, en ik, die soms fastfood eet en vette mayonaise niet schuwt heb nergens last van (dat ga ik nu ff afkloppen want bijgelovig ben ik ook nog) Maar kort en goed, je hebt het niet voor het uitkiezen en je kunt er weinig aan doen. Natuurlijk is gezond leven beter, het geeft je meer energie en je voelt je beter, maar ziektes die genetisch bepaald zijn houd je er niet mee weg. En ja, het zou verschrikkelijk zijn als premies voor de zorgverzekering aangepast gaan worden aan je manier van leven. Toen John (mijn lief) bij de longarts in het MCL kwam, zei die dat hij eerst maar moest stoppen met roken en dan nog eens terug mocht komen. Ik begrijp heus wel dat die man zijn tijd kostbaar is en dat hij die liever besteedt aan iemand die niet rookt, maar zijn wijzende vinger was duidelijk op dat moment. En wat als je nu niet kan stoppen? Moet je dan verstoken blijven van medische zorg? Onze zoon Hans zijn schoonvader heeft ook longemfyseem in het laatste stadium. Hij rookt nog af en toe een zwaar shaggie, dat is het enige dat hij heeft zegt ie (vind ik raar, hij heeft vrouw en kinderen, maar goed dat is zijn zienswijze, daar mag ik geen oordeel over vellen) maar zijn longarts geeft hem alle zorg die hij kan geven. Zo zie je maar , het is maar net welke behandelend arts je treft.
  Ik wens jullie een fijn weekend met een heleboel schone lucht.
  Dirkje

  • anne zegt:

   hallo dirkje (leuke naam!) ik zal ook nooit oordelen over een ander zijn geneugten cq verslavingen.
   toen ik 8 jaar geleden accuut móest stoppen met roken, ging ik (achteraf gezien) dat compenseren door een extra glas te nemen (ik mocht toch wel wááát;-) tja, dat je van drank ook depressief kon worden, dat wist ik toen nog niet! ik kreeg angsten, huillbuien, durfde geen auto meer te rijden , kortom 1 grote malaise….
   toen, met hulp gestopt met drinken en ik werd weer de oude!! helaas heb ik mijn rookverslaving nog niet onder knie;-( maar mezelf gessttelijk goed voelen heft mijn eerste prioriteit, ik ben denk verslavingsgevoeleig en vlucht van het ene middel in het andere…….
   hopelijk komt die dag een keer dat ik ook die peuken het raam uit gooi. ik drink nu al 8 jaar niet meer en dat bevalt heel goed. ik hoef niet meer te vluchten. het woord “een beetje of ééntje dan”, dat ken ik blijkbaar niet.

   groet,
   anne
   (en ik ben wel llief;-))

 9. Sam zegt:

  Goed onderwerp Hans! 🙂

  Veel groetjes uit belgie!

  xx Sam

  • oogwerkdotnl zegt:

   @ Sam

   Ha die Sam,

   Leuk even wat van je te horen vanuit Belgenland. Hoe gaat het daar? En nee, ik verwacht niet een positief hallelujaverhaal. Was het maar waar! Wel hoop ik van harte dat je een beetje lekker in je vel zit en dat je je er een beetje bij kunt neerleggen.

   Lieve groet,
   Hans
   XXX

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s