COPD risicotest

COPD staat steeds meer in de belangstelling. Die belangstelling gaat gepaard met meningen van gerenommeerde organisaties, artsen en onderzoekers. Al die belangstelling levert niet alleen diverse meningen op maar vooral ook veel cijfermateriaal. En al dat cijfermateriaal is lang niet altijd met elkaar in overeenstemming. Hoe verwarrend kan het voor COPD patiënten gemaakt worden?

Roken is een heet hangijzer als het over COPD gaat. Slechts 20% van de rokers krijgt uiteindelijk COPD terwijl 80 tot 90% van de COPD patiënten de ziekte heeft opgelopen ten gevolge van roken. Rekenwonders die weten hoeveel Nederlanders roken, kunnen mij nu precies vertellen hoeveel COPD patiënten ons land huisvest. Zou het echt? Zelf geloof ik daar helemaal niks van. Cijfers. Iedereen buitelt over elkaar heen met cijfers. De een zich nog belangrijker voordoend dan de ander. “Mijn cijfermateriaal verkondigt de waarheid.”
Maar hoe zit het nu met de risico’s op COPD?

Middels een persbericht brengt het Astmafonds nu een risicotest onder de aandacht:

Persbericht Astma Fonds, november 2011

In Nederland zijn 15.000 longpatiënten aangewezen op extra zuurstof

Test voorkomt grotere longschade door COPD

In Nederland zijn 15.000 mensen met zulke zieke longen dat zij dag en nacht zijn aangewezen op extra zuurstof. De longziekte COPD beschadigt hun longen, langzaam en onherstelbaar. Jaarlijks sterven 6.000 mensen aan COPD. Honderdduizenden Nederlanders hebben de ziekte, vaak zonder het te weten. Met de COPD risicotest wil het Astma Fonds (binnenkort Longfonds) hen opsporen.

In Nederland zijn ruim 320.000 mensen met de diagnose COPD. Naar schatting hebben nog eens 300.000 mensen een zeer hoog risico op COPD zonder dat zij dit zelf weten. “Dat is ernstig. COPD veroorzaakt enorme schade in de longen, patiënten houden vaak nog geen 20 procent over van hun longcapaciteit. Hun leven staat op z’n kop, mensen overlijden”, zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds.
Daarom biedt het Astma Fonds de COPD risicotest aan: na tien vragen op de website van het Astmafonds weet je of je risico loopt. Deze week start een uitgebreide campagne. Op dit moment hebben al 160.000 mensen de test ingevuld. Ongeveer een kwart van hen liep een ‘hoog risico’ en werd verwezen naar de huisarts. “Die stelt de diagnose, of niet. Heb je COPD, dan ben je met tijdige behandeling beter af.”

Erg benauwd
Janetta Heilhof (47) gebruikt dagelijks extra zuurstof en ze hoopt dat veel mensen de test doen. “Nu merk je misschien nog niets, maar over een paar jaar kun je met een slangetje in je neus op de bank zitten. Het is mij ook overkomen. De zuurstof houdt mij in leven, maar het is niet zo dat ik alles weer kan. Zodra ik in beweging kom, schrikken de mensen. Even de deur uit gaan, kost zó veel energie.”
Zuurstof is geen tovermiddel, weet COPD-patiënt André Mol (55). ”Was dat maar waar! Met extra zuurstof kan ik activiteiten iets langer volhouden, maar ondanks de zuurstof ben ik nog vaak erg benauwd. Ik sta op de wachtlijst voor een longtransplantatie. Ik hoop dat andere mensen die risico lopen op COPD zich laten testen. Dan kun je het leven dat je gewend was nog zo lang mogelijk voortzetten.”

Onschuldig hoestje
COPD begint vaak met een onschuldig hoestje, maar langzaam gaan de longen verder achteruit. Mensen met COPD krijgen het steeds vaker benauwd. Traplopen voelt als het beklimmen van een berg. Aankleden kost steeds meer moeite. Werken lukt niet meer. Op den duur kunnen mensen met COPD zelfs 24 uur per dag afhankelijk worden van extra zuurstof. Ook hebben ze dan hulpmiddelen nodig, zoals een scootmobiel.
Zuurstof helpt duizenden longpatiënten om de dag door te komen, maar is ook een beperking van de bewegingsvrijheid. Veel patiënten komen weinig buiten de deur. “Als ik een dagje naar de familie wil, moet er een halve auto vol zuurstof mee”, vertelt André. Bovendien moeten veel patiënten hun schaamte overwinnen. André: “Ik voel me nog veel te jong voor een scootmobiel.” Janetta: “Ik vond het een verschrikking om met zo’n slang in mijn neus over straat te gaan. Iedereen kijkt je na. Nu ben ik daar aan gewend.”

Astma Fonds wordt Longfonds
In Nederland is een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Astma Fonds (Longfonds) zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen. Daarom verandert het Astma Fonds zijn naam binnenkort in Longfonds.

Doe de risicotest.

Recent onderzoek heeft laten zien dat COPD al op jeugdige leeftijd ontwikkeld wordt. Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen die dit mogelijk maken. In volgorde van belangrijkheid zet ik ze even op een rijtje. Tezamen vormen ook zij een soort risicotest die , mijns inziens, vrij eenvoudig uit te voeren is.

  1. Erfelijkheid. Komen longemfyseem of chronische bronchitis voor in je familie van ouders kanten?
  2. Omgeving. Ben je tot je 21’ste opgegroeid in schone of vervuilde omgevingslucht?
  3. Roken. Werd er in het gezin waarin je opgroeide gerookt?
  4. Giftige stoffen. Ben je voor je 21’ste door werk in aanraking gekomen met fijnstof of giftige stoffen?

Het antwoord op deze vragen bepaalt op je wel of geen COPD ontwikkeld hebt op jeugdige leeftijd. Als er niets aan de hand is, zijn je longen normaal tot ontwikkeling gekomen. Vanaf je 21’ste levensjaar houden je longen op te groeien. Vanaf dan wordt de neerwaartse lijn ingezet. Heb je nou op jeugdige leeftijd al COPD ontwikkeld, dan zijn je longen niet tot volledige wasdom gekomen en begin je op je 21’ste al met een achterstand aan de neerwaartse lijn. Belangrijk is wat er dan na je 21’ste gebeurt. Blijven zich zaken opeenstapelen die de longen ernstige schade toebrengen, dan kan het hard gaan en begin je na je 40’ste ernstige longklachten te ontwikkelen. Tijdig openstaan voor de risico’s kan op latere leeftijd dus veel ellende voorkomen. Of je die risico’s nu onderzoekt aan de hand van bovenstaand puntenlijstje of dat je dit doet met behulp van de risicotest die het Astmafonds onder de aandacht brengt, is niet van wezenlijk belang. Belangrijk is dat je de risico’s onderzoekt en stappen onderneemt als je tot de risicogroep behoort. Doe dus die COPD risicotest.

15 november 2011, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s