Seizoen van de dood

Voor vele COPD patiënten breekt het beroerde seizoen weer aan. De winter boezemt hen vaak angst in. Het voorjaar en de zomer zijn seizoenen voor COPD patiënten die over het algemeen fluitend doorstaan worden. Zodra de herfst richting winter loopt, begint het seizoen van de angst. Dit geldt natuurlijk niet voor alle COPD patiënten. Met name die COPD patiënten die in een verder gevorderd stadium van hun ziekte zitten hebben moeite met de winter. Moeite in de zin van angst voor de winter. Een lage weerstand gaat in dit seizoen veelal gepaard met ontstekingen, exacerbaties en dus ziekenhuisopnames.

Men spreekt van een exacerbatie als de klachten en symptomen van de patiënt met COPD verergerd zijn. De klachten (hoesten en/of kortademigheid) zijn acuut toegenomen en verdienen aanpassing van medicatie.
Virusinfecties spelen bij exacerbaties een belangrijke rol. Aangetoond is dat 33% van de exacerbaties van COPD samenhangt met virussen in de luchtwegen. De wisselwerking van bacteriën, virussen en luchtkwaliteit met de patiënt zorgt voor een toename van de ontsteking. Belangrijk is te weten dat inspanning de kans op exacerbaties vermindert: je kunt hier dus zelf ook weer wat aan doen.
Het is belangrijk dat we stilstaan bij deze exacerbaties, omdat de kwaliteit van leven door exacerbaties in negatieve zin wordt beïnvloed.

Foto: ©2010 Bert Veeman

De winter wordt vaak als hobbel ervaren in het leven van de COPD patiënt. Een dag als vandaag met een deken van dichte mist over de dag, is voor veel COPD patiënten niet fijn. De invloed hiervan op hun gevoel van welbevinden is zeer negatief. Velen hebben enorm veel last van een dergelijke mist. Zij worden hier kortademig of erg benauwd van. Niet alle patiënten ondervinden hinder van dergelijke weersomstandigheden. Sommige patiënten merken niet eens het verschil tussen een droge of een vochtige dag.

Wanneer je als COPD patiënt gevoelig bent voor ontstekingen en ook nog eens over een slechte weerstand beschikt, is de winter niet bepaald het seizoen waar je naar uitkijkt. De vele ziekenhuisopnames ten gevolge van exacerbaties dragen er aan bij dat de kosten ’s winters enorm oplopen. Maar liefst 50% van alle kosten zijn het gevolg van deze ziekenhuisopnames. De financiële gevolgen van deze exacerbaties zijn dus enorm. Niet alleen de financiële gevolgen zijn enorm. Ook het aantal sterfgevallen onder COPD patiënten stijgt ’s winters aanzienlijk De eigen ervaringen en de kennis van toename van sterfgevallen in de winter zorgen ervoor dat de winter zo’n gevreesd seizoen is voor de meeste COPD patiënten. De winter als seizoen van de dood.

15 november 2011, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Seizoen van de dood

 1. pat zegt:

  overwinteren in Griekenland,is dat geen optie? dubbelvoordeel: je helpt jezelf én de Grieken ermee;misschien is er al wel zoiets,compleet met medische staf in een oord,net zoals destijds met tbc-patienten in Davos.

 2. oogwerkdotnl zegt:

  @ pat

  Astmapatiënten kuren nog steeds in Davos op kosten van de zorgverzekeraar. Iedere winter een paar maanden. Heerlijk voor hen die er voor in aanmerking komen. Voor COPD patiënten (maar ook voor TBC patiënten) is er het Beatrixoord en andere revalidatiecentra in den lande. Iets wat ik iedereen ten zeerste afraad. Zeker het Breatrixoord is geen plaats voor COPD patiënten. De verpleegafdeling daar is werkelijk om te huilen. De enkele goeden daargelaten, loopt daar toch een stelletje arrogante en hypocriete verpleegkundigen, dat houd je niet voor mogelijk.

  Misschien is het een optie COPD patiënten gratis naar Griekenland te laten gaan als onderdeel van de onderhandelingen. Kunnen ze iets terugdoen voor de Europese miljarden.

 3. Gerda zegt:

  Dag Hans het verbaasd me dat je niet plat ligt met dit virus, want zoals jij het beschrijft is het een behoorlijk eng virus (klinkt toch wel als een griepje) waardoor ik meestal met mijn 20% het ziekenhuis in moet, totaal dan geen lucht en een te lage saturatie, doen de ventieltjes dan nu toch al hun werk? (meer lucht), en daardoor toch meer weerstand, dat zal dan geweldig zijn!!

 4. johnny de looff zegt:

  Ja goed idee, ik wil zelf verhuizen naar Portugal ,maar dat gaat niet zomaar, mischien eerst eens ff kijken en dan de zorgverzekeraar aanpakken,veel oudere mensen gaan naar Spanje en dat schijnt toch heel wat goedkoper te zijn als hier in Nederland, DUS! als iemand hierover wat meer weet houd ik me aanbevolen(ga in de zomer al op eigen kosten naar Lech)kom ik helemaal opgeknapt terug,groeten van Johnny laterrrrrrrrr

 5. Jitske zegt:

  De angst voor het winterseizoen is herkenbaar en zeer indringend beschreven. De conclusie over Beatrixoord deel ik niet,ik heb er baat bij gehad,de onvolprezen Hendrie,de ademhalingstherapie en creatieve therapie zoals ook de speltherapie zijn voor mij goed geweest en raad ik iedereen aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s