Kansen in de mist

Foto: Hans Groewneweg 2011, Creative Commons 3.0

Mist. Al dagen is Leeuwarden gehuld in nevelen. Flarden mist liggen als een grijze deken over de stad. Voor veel COPD patiënten is dit een verschrikking. Ademhalingsproblemen en benauwdheid zijn voor hen een gevolg van al dit vocht in de lucht. Ook voor mij is mist niet echt bevorderlijk maar gelukkig heb ik er niet zoveel last van dat ik ook helemaal benauwd word.

Foto: Hans Groeneweg 2011 Creative Commons 3.0

Mist heb ik altijd al mooi gevonden. Destijds wonend in Delfzijn, herinner ik me nu nog de altijd maar aanhoudende misthoorn. Met name in dit seizoen was het vaak aanwezige geluid een vast herkenningspunt in de nacht. Want ’s nachts was er bijna altijd mist in Delfzijl. Mist boven de Eems. Mist die bij oostenwind vanaf de Eems het land op kwam waaien begeleid door het aanhoudende geluid van de misthoorn in de haven. Deze misthoorn moest de zeelui op de Eems de richting naar Delfzijl wijzen. In de haven stond een oud lichtbaken en dus die misthoorn. Navigatie zoals die in de jaren zestig normaal was. GPS was nog niet algemeen goed.

Foto: Marco Raaphorst, 2011 Creative Commons 3.0

Ook nu kan ik mist nog steeds waarderen. De wereld wordt er zo mooi klein door. Geen vergezichten, geen doorkijkjes maar een kleine wereld waarvan het einde aan alle kanten gezien kan worden. De drang om buiten van die mist te gaan genieten is voor mij bijna niet te onderdrukken. Vandaag ben ik naar buiten gegaan met een camera. De camera stelde mij in staat de aanblik van de mistige wereld mee naar huis te nemen. Voor Anna hoefde ik dat niet te doen; zij houdt niet van mist. Mogelijk dat enkele van mijn lezers de mist kunnen waarderen. De bijgevoegde plaatjes zijn dan voor hen. Met name voor hen die niet de deur uit kunnen om van de mistbeelden te genieten. Voor hen zijn bijgevoegde foto’s. Ook de foto van Marco Raaphorst uit Den Haag. Hij schoot ooievaar aan de slootkant. Veel plezier er mee. Verder een kleine selectie uit reeks geschoten foto’s van maandagmiddag 21 november 2022. Een reeks foto’s met als werktitel, “Kansen In De Mist”.

21 november 2011, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kansen in de mist

  1. Margo zegt:

    Ik vind mist wel mooi. Maar na drie dagen ben ik het zat!
    Ik herinner me die misthoorn in Delfzijl ook. Zou die nog dat hese geluid voortbrengen?

  2. Prachtig, mist. Maar Leeuwarden is al gehuld in mist sinds 9november (2weken!!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s