Levensbeëindiging of levensverlenging?

Eigenlijk was het een waanzinnig gesprek wat Anna en ik gisteren voerden met mijn longarts, Ralph Koppers. Enerzijds spraken we weloverwogen over levensbeëindiging  en palliatieve sedatie en anderzijds werden serieuze stappen gezet op het pad van de levensverlenging. In Groningen wordt ik voorgedragen aan het longtransplantatieteam. Dr. Dirk-Jan Slebos onderneemt hiervoor de nodige stappen en neemt hierover contact met mij op.

Een idioot idee. Op twee zulke uiteenlopende fronten evenveel serieuze activiteit voor één en dezelfde patiënt. Leven en dood. Wat wil deze patiënt nu eigenlijk? Wil hij dood of wil hij leven? Het moge duidelijk zijn dat hij wil leven. De vraag is echter of dat kan. Met longen zoals die van deze patiënt valt natuurlijk helemaal niet meer te leven. Het is puur te danken aan de wilskracht en het karakter van deze patiënt dat hij nog steeds voortleeft. Mijn longarts is er zwaar van onder de indruk. Dat is zichtbaar. Hij zegt dat ook. Zijn bewondering steekt hij niet onder stoelen of banken. Dat is fijn maar niet wat ik wil. Ik wil leven!

Hoe nu verder? In Groningen zet dr. Dirk-Jan Slebos het transplantatietraject in werking. In de hoop dat hieruit positieve berichten zullen komen, wordt in Leeuwarden door dr. Ralph Koppers gewerkt aan goede zorg, opvang en huisvesting  om de tijd te overbruggen naar één van de opties. Hierbij zal het specialistisch team van de palliatieve thuiszorg voor hulp en ondersteunende begeleiding zorgen. Die hulp en steun zal geboden gaan worden aan hen die de zorg voor mij uiteindelijk gaan uitvoeren. Zoals het nu lijkt, ga ik de zorg thuis krijgen van het zorgteam Florastate. Het mooie is dat al deze disciplines onderdeel uitmaken van de Zorggroep Noorderbreedte. De kans van slagen is hiermee bijna op voorhand gegarandeerd.

Zo gaan we dus verder. Hoe waanzinnig het ook mag lijken. Hinkend op twee totaal verschillende sporen. Levensverlenging en levensbeëindiging. Want het komt zoals het komt en het gaat zoals het gaat. Doen of laten doen? Ik zeg gewoon doen! Hoe waanzinnig ook.

20 januari 2012, Medisch Centrum Leeuwarden, afdeling longziekten

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Levensbeëindiging of levensverlenging?

 1. Fokke zegt:

  Wat er ook gaat/moet gebeuren, veel kracht sterkte en wijsheid, ik blijf je volgen.

 2. Kees Nieuwpoort zegt:

  Hans je weet het al lang! LEVEN ?NATUURLIJK ,ik ken je goed genoeg, maar er zijn grenzen…dat weet je ook. Ik zou voordat ik aan nieuwe long(en) begon( helemaal omturnen en zo meer), goed de voor en nadelen afwegen.Ik weet het is kort dag, daarom juist kies ,in overleg met zij die je het liefst zijn, voor leven ,want er is misschien leven na de dood.Lukt het voor de taptoe nie de “dood nie wees dan ook ni bang nie”tot je alles (en dat is al zoveel) uit grootvaders kastje gehaald hebt.Moi

 3. jantien silver zegt:

  Je bent in goede handen Hans, hoe het ook zij, het komt goed………tijd voor overgave, welke kant het ook op gaat. Velen zijn bij je en met je.
  Jantien

 4. paul zegt:

  Crossroads……!

 5. yvonne zegt:

  Zit met een brok in de keel dit te lezen, nadat mijn man gisteravond voor de 5de keer in een half jaar opgenomen is in het ziekenhuis; IC weer, met dezelfde klachten als jij, hij ligt nu aan de beademing met kapje, voor de zoveelste keer, als het nu niet werkt gaan ze beademen via de keel.
  Voor longtransplantatie komt hij niet meer in aanmerking, maar mensenkinders, wat zijn we bang.
  Wat is dit lijden, wat is het verschrikkelijk zijn ogen te zien boven dat kapje…
  liefs,
  yvonne

  • oogwerkdotnl zegt:

   @ yvonne

   Dat komt aan, Yvonne. Ik leef met je mee! Anna, mijn vrouw, ziet die ogen boven dat kapje zo voor zich. De angst en paniek. Het gevecht wat er zich achter die ogen afspeelt. De wil om te overleven. Boekdelen zijn in die ogen af te lezen!
   Goed van jou om dit hier te delen. Kom gerust terug als je iets kwijt wilt, een antwoord zoekt of gewoon wat aandacht wilt. Persoonlijk mailen mag ook altijd. Ik ken het klappen van de zweep nu wel en ook voor Anna is het geen nieuws meer. Moeilijk en zwaar blijft het wel.

   Veel sterkte en kracht in deze angstige periode.

 6. W.M.Kelderhuis zegt:

  Hans. Als er een volgend wereldwonder mag zijn, ben jij dat. Ik volg je nauwgezet en heb steeds weer de grootste bewondering voor jouw karaktereigenschappen. Terwijl je geen cent lucht te happen hebt, ga je door met “je werk”. En je stopt pas, voor zover dat is te taxeren, als dat werk gedaan is. Als ik zo je omstanders observeer, zitten ze allemaal te “duimen” dag en nacht want je bent ons dierbaar geworden. Pak wat je pakken kunt ……Vriendelijke groet WIM.

 7. rolanda zegt:

  lieve hans,
  je bent en blijft een bikkel welke kant het ook op mag gaan.
  veel kracht en sterkte en liefde van de mensen om je heen voor jou en anna.
  liefs ro

 8. lvds1 zegt:

  Ik ben persoonlijk tegen opzettelijke levensbeeindiging, euthanasie dus. Aan de andere kant zijn er mensen, die ondragelijke pijnen lijden en het is begrijpelijk, dat men dan als patient overgaat tot de vraag van levensbeeindiging. Men ziet de doelloosheid van zijn bestaan onder ogen en men vraagt zich af, of dat nog het enige is waar men in dit leven er voor moet blijven zijn.
  Maar moet men daar op ingaan ? Ik denk van niet.
  Ik ben voorstander van de zwaarste pijnstillers toe te dienen, om het leven dragelijk te maken. Dat wordt ook als euthanasie beschouwd, omdat de dood daarbij langzaam intreedt, maar ik ben het daar niet mee eens. Als je hoofdpijn hebt neem je ook een paracetamol, waarom dan niet pijnbestrijden in ergere mate.
  Een langzame dood, maar wel een vreedzame. Men zou het ‘passieve euthanasie’ kunnen noemen, wat mijns inziens ethisch verantwoord is.

  • oogwerkdotnl zegt:

   @ lvds 1

   Natuurlijk heeft een ieder recht op haar mening. Het zou echter fijn zijn zich eerst ietsje meer te verdiepen in een onderwerp alvorens die mening aan de grote klok te gaan hangen. In de meeste zinnen van de reactie luidt het spreekwoordelijke klokje wat de schrijfster heeft horen luiden zonder ooit de klepel gevonden te hebben. Dat is jammer want dit onderwerp verdient zoveel meer serieuze aandacht dan dit gerommel in de marge.

   • rolanda zegt:

    idd, ik vindt persoonlijk dat een mens ook mag kiezen hoe men aan t einde wil komen.Bij een dier is t zo als t ziek is naar de dierenarts en een hup euthanasie waarom heeft een mens dat recht niet???
    Waarom moeten mensen die erg ziek zijn of geen uitweg meer zien lijden?? dat doen ze al genoeg door de ziekte e dragen doorstaan, waar men ook niet om gevraagd heeft het overkomt je, jmmr genoeg.
    Maar respect ook voor de mensen die een andere menig hebben daar zijn we meselijk voor toch????

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s