Kort door de bocht maar onoverwinnelijk

Een tegeltjeswijsheid in de vorm van een blog. Chronisch ziek zijn brengt zorg met zich mee. Soms ook verpleging en heel soms weet de chronisch zieke zich zelf heel lang te redden. Meestal komt vroeg of laat toch de inzet van derden om de hoek kijken voor zorg of verpleging. In mijn geval, waar sprake is van longemfyseem, heb ik al een poosje te maken met zorg en soms verpleging. Omdat ik ten gevolge van de longklachten over weinig actief inzetvermogen beschik, heb ik hulp nodig bij dagelijkse activiteiten als de verzorging van maaltijden, lichamelijke verzorging en diverse huishoudelijke taken. Nu ik in het ziekenhuis lig, is dat niet anders. Automatisch wordt er in het ziekenhuis de omgeving al door facilitair medewerkers schoongehouden. De voedingsassistenten zorgen ervoor dat de patiënten hun dagelijkse voeding en drinken krijgen en de verpleegkundigen zorgen voor de zorg en verpleging op de afdelingen. Vanavond merkte een verpleegkundige, ik zal haar Joorien noemen, op dat mijn haar nogal vies was, iets wat ik volmondig beaamde. Omdat douchen nog even (te) veel inspanning vergde, stelde zij voor mijn haar met zo’n speciale wasbak achter het hoofd te wassen. Geweldig. Goed plan, meid. Daar ben ik dus echt heel blij mee. Dat vieze bosje haar op mijn hoofd is mij al dagen tot last. Eigenlijk zou ik ook wel even naar de kapper willen maar als het gewassen is, voel ik me ongetwijfeld alweer een stuk beter. Misschien ga ik na het weekend dan ook nog wel even naar de kapper. Met mijn gewassen haar ben ik heel blij. Het voelt gelijk weer een stuk beter dan voorheen. Het is net zo als bij de klachten ten gevolge van mijn emfyseem. Als mijn zuurstof verzadiging ruim voldoende is maar ik voel me toch benauwd, dan ben ik niet happy. Heb ik juist een lage saturatie maar geen last van benauwdheid, dan mag het er niet goed uitzien maar dan heb ik nergens last van. Een beetje een zwart/wit vergelijking maar met mijn haar is het net zo. Als mijn haar lekker schoon voelt, kan mij niks meer gebeuren, bij wijze van spreken. Kort door de bocht maar onoverwinnelijk.

28 januari 2012, Medisch Centrum Leeuwarden, afdeling longziekten

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kort door de bocht maar onoverwinnelijk

 1. paul zegt:

  Schoon haar….tja , inderdaad , dat scheelt echt hemels-breed.
  Knippen?….door een ander ?…..no way…dat doe ikzelf…alhoewel dat steeds moeilijker word met die copd.
  Ik knip het zelf , al ik weet niet hoe lang.
  Bij lage saturatie is het lang , bij hoge ?..schijn ik er weer netjes uit te zien.
  Misschien daarom dat ik eigenwijs ben en “verknipt ” ?
  Onoverwinnelijk ben ik niet , kort door de bocht wel.

  .

  ..

 2. Gerda zegt:

  Wat een lieve ‘Joorien’, houd haar in ere!, goed zittend haar geeft zo en zo een veel prettiger gevoel vooral in het ziekenhuisbed, dat is zeker ook mijn ervaring!

  Als je haar maar goed zit – YouTube

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s