Draagbare concentrator of vloeibaar zuurstof?

De reacties op mijn vorige blog hebben mij doen besluiten me actief in te gaan zetten voor vloeibare zuurstof of een draagbare concentrator. Ik denk dat voor mij vloeibaar zuurstof het meest handig is. Heb ik geen stroom voor nodig dus ik kan er overal mee naar toe. Ook zijn apparaten die stroom gebruiken altijd weer wat meer storingsgevoelig. Onderweg met een kapotte draagbare concentrator is ook niet echt fijn. Een flesje vloeibare zuurstof zal me van zuurstof blijven voorzien tenzij er iets aan de mechanica stuk is maar mechanica is veel minder storingsgevoelig dan elektronica. Waarschijnlijk gaat dat het dus worden. Vloeibare zuurstof. Nu nog kijken of ik het ook daadwerkelijk verstrekt krijgen kan.

Na het weekend neem ik eerst contact op met mijn longverpleegkundige. Mogelijk kan zij mij vertellen welke stappen ik moet nemen om de zorgverzekeraar zover te krijgen dat zij dit systeem voor mij gaat vergoeden. Ik neem tenminste aan dat de zorgverekeraar huur betaalt aan de leverancier voor het gebruik van de apparatuur. Dat is nu ook zo voor de concentrator en de gasflessen. De concentrator blijft gewoon hier staan. Deze gebruik ik ook dan voor als ik thuis ben. Het vloeibare zuurstof vervangt alleen de gasflessen die ik nu gebruik als ik buiten de deur ga.

Een handzamer systeem met een grotere actieradius zal mij zoveel meer vrijheid bieden. Een beklemmend gevoel van beperking zal van mij afvallen waardoor het makkelijker voor mij wordt om de deur uit te gaan. Ook het verdwijnen van dat gesleep en gezeul met die onhandelbare, zware flessen zal de keuze om er even uit te gaan vereenvoudigen. Het gemak en niet helemaal uitgeput raken van al dat gedoe, stemmen mij nu al vrolijk en goedgehumeurd. Ik kan haast niet wachten op het nieuwe systeem. Anderen heb ik er al vaak mee gezien en altijd keek ik dan met een scheef, ietwat jaloers oog naar al dat gemak. “Dat wil ik ook”, dacht ik dan. Helaas leek voor mij alleen dat gezeul met die zware flessen de oplossing. Tot ik hier na mijn vorige weblog, overtuigd geraakt ben door alle reacties. Heel erg bedankt daarvoor. Ik ga er voor strijden. Het enige probleem waar ik nu nog een beetje mee zit is, wordt het een draagbare concentrator of vloeibaar zuurstof?

22 februari 2012, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Draagbare concentrator of vloeibaar zuurstof?

 1. Madeleine Mittendorff zegt:

  Hallo Hans,
  Zoals zo veel anderen,heb ik ook een gevecht moeten leveren om vloeibare zuurstof te krijgen,maar het hangt allemaal af van je zorgverzekeraar. Tegen mijn wil ,en tegen het advies van de longarts,heb ik ook van die grote,zware flessen gekregen. `die flessen,die niet in mijn rollator passen.Dan maar naar een andere rollator gekeken,geen optie,want die past niet in mijn auto.Op dit moment heel erg veel last van mijn rug,dus fles niet te dragen.Bijkomend probleem,ik krijg die flessen zelf niet open,moet beneden aan een willekeurig iemand vragen mijn fles open te draaien,kortom een drama. Ik heb mij laten vertellen,dat het astmafonds klachten aan het verzamelen zijn,over de klachten van zuurstof. Ik wens je veel succes,blijf volhouden,in ieder opzicht.
  hartelijke groet
  Madeleine

  • oogwerkdotnl zegt:

   @ Madeleine Mittendorff

   Belachelijk hoor, die zware, onhandelbare gasflessen. Gelukkig heb je nu vloeibare zuurstof. Krijg ik nu binnenkort ook, gelukkig.

   • Madeleine zegt:

    Hoi Hans,
    Ja, sinds vanochtend heb ik nu vloeibaar.Ik zou er ongeveer,bij gebruik van 1 liter,8 uur mee kunnen doen.Een hele verbetering.
    Jij gefeliciteerd!!!
    groet

 2. Marja zegt:

  Hans, jij hebt toch ook Westfalen? je kan ze ook om de beurt eerst uitproberen hoor!!
  Beslis je daarna wat het beste bij je past!

  Verder had ik alleen een brief van de longarts nodig, dat dit systeem voor mij goed was om mobiel te blijven.(was toen ik je berichtje stuurde Xpo2, maar wordt volgende week omgeruild voor de Inogen One vanwege storingen aan de Xpo2)
  Deze is fluisterstil en wordt evt. ook geleverd met extra batterij. verder kan ie in elke auto (bij pech onderweg / ff mobiel bellen) of stopcontact en wordt regelmatig nagekeken.

  Over de vloeibare systemen hoor ik ook goede berichten, maar de poc vergroot mijn (persoonlijke) gevoel van vrijheid; je hebt geen vat zuurstof in de buurt nodig. neemt ‘m zo mee in het vliegtuig en op vakantie voor o.a. de nacht, het is maar wat je er mee wilt en dus persoonlijk…. succes met beslissen!!

  Oh ja, mijn verzekering deed totaal niet moeilijkijk.( vgz)

  lieve groet, Marja

 3. yvonne zegt:

  Hans, wij hadden zo gezocht en gesmeekt om de eclipse, maar toen we hem kregen en Hub in de rolstole zat, was het een onding. Hij had de kracht niet meer om het apparaat zelf te duwen; en op de voetsteun van de rolstoel zetten is ook geen optie. Heel lastig…
  We hebben toen weer vloeibare zuurstof aangevraagd, met de handzame flesjes. Dat beviel ons veel beter. Helaas heeft Hub er geen gebruik meer van kunnen maken..
  Mocht je vloeibaar krijgen, ik heb nog zo’n tas over die je erbij kunt kopen, zijn best duur, dus zou zeggen: niet kopen, gewoon even laten weten!

 4. Sam zegt:

  Hee hans,

  zelf heb ik gekozen ivm mijn hoeveelheid o2 voor vloeibare o2. Een concentrator gaat op 2 liter gemiddeld 4 uur mee. Dat zou in mijn geval betekenen dat ik max 1 a 1,5 uur weg kan 😉 … nu heb ik vloeibare o2 welke 4 uur mee gaat. Het aantal liters o2 die je gebruikt moet je gebruiken om een goede keuze te maken. Je mag altijd mailen enz als je vragen hebt

  xx

 5. Adri zegt:

  Met de kleine een uur of 5 bij 2 liter. Vraag ook om een grote erbij die kan ook continue geven zodat je neusbril geen geluid maakt voor bij een concert of zo. Die grote is nog steeds een stuk lichter dan de metalen flessen.
  Adri

 6. Corry zegt:

  Hallo, Hans. het is al weer een tijdje geleden dat je aan je blog gewerkt hebt.
  Ik mag hopen dat het wel een beetje goed met je gaat?

  Ik volg je nog steeds.

  Corry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s