Wipkip

Al langer vergelijk ik de wisselingen in mijn ziektebeeld met de bewegingen van een jojo. “Eens een jojo, altijd een jojo”, heb ik zelfs een keer gezegd ergens in een vorig blog. Dat die vergelijking niet helemaal mank gaat, is vanwege de op- en neergaande bewegingen van zowel de jojo als in het verloop van mijn ziektebeeld. En toch is er een wezenlijk verschil. De op- en neergaande beweging van de jojo is rustig, zelfs een beetje langzaam. De wisselingen in mijn ziektebeeld volgen zich soms veel sneller achter elkaar op. Soms zelfs met de snelheid van een wip. En dan niet zo maar een wip, nee, het gaat soms zo snel op en neer dat het een snelle wip is. En dan weer niet een snelle wip als in een vluggertje maar een snelle wip als in een wipkip. Je kent ze wel, die zenuwachtige kinderspeeltjes waarmee het straatbeeld zo hier en daar opgeleukt is. Jojo exit, enter wipkip.

De wisselingen gedurende de dag kunnen elkaar soms met korte tussenposes aflossen. Het ene moment voel ik me dan redelijk goed met een ontspannen ademhaling, om het volgende moment, zonder directe aanleiding, ineens heel erg kortademig te worden. Het kan dan gebeuren dat ik mijn ademhaling heel snel weer aardig onder controle heb maar het kan ook zomaar dat ik de volgende uren of langer heel moeilijk ademhaal. Dat ik echt weer moet vechten om te blijven ademen. De inmiddels bekende term ‘geen pijl op te trekken’, is ook hier weer helemaal van toepassing. Dat maakt het ook zo moeilijk, die onzekerheid, nooit weten waar ik aan toe ben. Stel je voor, je voelt je prima, maakt plannen, gaat de deur uit en als je dan goed en wel in de uitvoering van je plan zit, verlies je ineens alle controle over je ademhaling. Hoe het jou dan vergaan zou weet ik niet, maar ik word daar niet blij van. Keihard met mijn neus op de feiten gedrukt, erken ik dan opnieuw wat voor rotziekte longemfyseem eigenlijk is. Alle patiënten die lijden aan COPD of andere longklachten als CF, Astma en dergelijke, kunnen dit beamen. De overeenkomst is dat we allen soortgelijke klachten hebben waar het onze ademhaling betreft. Vermoeiend is dat, heel vermoeiend.

Gelukkig ben ik nu jojo af. Het heeft veel te lang geduurd me telkens als een jojo te voelen. Lang geleden heb ik al eens een blogje geschreven waarin ik afscheid probeerde te nemen van de jojo. Gelukt is dat toen niet. Pas vandaag ruil ik de jojo in voor een ander vergelijkingssymbool. Of ik daar nu zo blij mee moet zijn? Ik weet het nog niet. De tijd zal het leren. Toch liever de jojo? Of ga ik blijvend voor de wipkip?

10 maart 2012, Leeuwarden, aldlân Oost, thuis

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Wipkip

 1. Sam zegt:

  Gewoon een knuffel !
  Je bent een ongeloofelijke kanjer!
  En soms moet je inderdaad weer met je neus op de feiten geduwd worden voor je beseft hoe zn rot ziekte het is!

  Doe je Anna de groetjes?

  xx Sam

  • oogwerkdotnl zegt:

   @ Sam

   Als ik een kanjer ben, wat ben jij dan?
   Die neus van mij ziet helemaal rood van al dat geduw op de verschrikkelijke feiten van die rotziekte. Inmiddels besef ik heel goed hoe vreselijk het is. En dan nog kom ik regelmatig voor onplezierige verrassingen te staan.
   Je krijgt de hartelijke groeten terug van Anna.

   Lieve groet,
   Hans
   xXx

 2. Ans Fidder zegt:

  Heerlijk weer vandaag voor die wipkip! Ik hoop dat ie vandaag bovenaan blijft hangen.
  Peace and Love, Ans.

  • oogwerkdotnl zegt:

   @ Ans Fidder

   Ondanks dat het weer van achter de ramen er de hele dag mooi bleef uitzien, heb ik geen wipkip gezien. Toch genoten van de stralende dag.

   Love, peace en lots of happiness,
   Hans

 3. Ik reageer niet zoveel, domweg omdat ik me niet goed weet uit te drukken.
  Maar ik sluit me aan bij Sam……je bent een kanjer !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s