Ik maak me grote zorgen

Het is 2012. Het jaar van de waarheid, het jaar van het failliet van Nederland. Misschien niet voor heel het land maar wel voor een aanzienlijk deel van de Nederlanders. Zowel financieel, sociaal als maatschappelijk failliet.
In het Catshuis wordt in alle stilte en afzondering een mega bezuinigingsplan beraamd. Het feit dat dit zo stiekem in afzondering gebeurt, doet bij mij al de koude rillingen over de rug lopen. Als Mark R., Maxime V. en Geert W. achter zwart geverfde ramen plannen gaan beramen, kan dat nooit veel goeds betekenen. Het zullen wel weer de zwakkeren zijn die de grootste klappen te verwerken krijgen.

Nog voor deze nieuwe bezuinigingsronde was één ding al duidelijk. De zwakkeren die werken in een aangepaste werkomgeving die vroeger de sociale werkplaats genoemd werd, krijgen zware klappen te verduren. Velen van hen zullen hun baan verliezen want door de enorme bezuinigingen moeten gemeentes zelf opdraaien voor de kosten. Veel gemeentes hebben dat geld echt niet. Zij zijn al zo gekort, de afgelopen jaren met de decentralisering.

Maak jij je ook zorgen over de zwakkeren in de samenleving? Je kunt de petitie tekenen om die zorgen kenbaar te maken. Nog maar 55.000 mensen hebben dit gedaan en dat is eigenlijk even zorgwekkend. Kennelijk denken we steeds meer aan ons eigen hagje en laat de slechte situatie van de ander ons steeds meer koud. Daar komt nog wel verandering in. Immers, in arme landen staan niet voor niks grote hekken rondom de huizen van de rijken. Zij moeten zichzelf beschermen tegen de groep armen die niets meer te verliezen heeft. Opsluiten achter tralies is dan de enige optie. Is dat de samenleving die wij in Nederland willen? De rijken achter tralies met creperenden voor het hek?

Gruwelijke beelden van Griekenland gingen de wereld al over. Door de enorme bezuinigingen hebben veel mensen ineens geen werk en inkomen meer. Mensen die het tot nu toe goed hadden en zich niet bekommerden om de zwakken. Nu behoren zij zelf ineens tot die zwakker en moeten uit de containers eten waarin gezocht wordt naar afval van de supermarkten. Etenswaren die over de houdbaarheidsdatum zijn, licht bedorven groentes en andere etenswaren die niet meer verkocht kunnen of mogen worden. In Nederland zijn al langer mensen die zich op dergelijke wijze proberen te voeden omdat ze niet anders kunnen maar hoe lang gaat het duren tot het dezelfde vormen gaat aannemen als in b.v. Griekenland? En de voedselbanken, kunnen zij blijven bestaan en voorzien in de groeiende behoefte? Ik houd m’n hart vast.

Velen denken nog steeds dat in Nederland geen armoede is en dat je altijd naar de sociale dienst kunt voor hulp. Dat was vroeger zo, inderdaad. Maar daar is vele jaren geleden al een einde aan gemaakt. Er zijn vele gezinnen of alleenstaande ouders die moeten rondkomen van een inkomen tussen de €20,00 en €50,00 per week. Zij moeten daar alles van betalen. Ook alle bijkomende kosten voor de kinderen, school, voeding, kleding en noem maar op. En om de mensen te stimuleren aan het werk te gaan, moet de bijstand maar weer eens verlaagd worden. Ook voor hen die door chronische ziekte of gebrek nooit meer kunnen werken en al jaren aangewezen zijn op een bijstandsuitkering. Nederland kon wel eens heel hard achteruit gaan hollen met dit onverstandige beleid van onze heilige drieëenheid, Mark R., Maxime V en Geert W. Ik maak me grote zorgen.

17 maart 2012, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Advertenties

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Ik maak me grote zorgen

 1. Ans Fidder zegt:

  Beste Hans,
  Petitie was al gedaan…Maar iets stemt me wel vrolijk: jij hebt een dag die goed genoeg is voor maatschappelijke belangstelling !
  Peace and Love, voor jou en Anna-Bella,

 2. Maak me ook zorgen om dit alles…….

 3. marritanne zegt:

  Beschaving en zorg voor elkaar in de uitverkoop, het woordje samen van samenleving wordt niet meer begrepen. Je blog geretweet en uiteraard de petitie ondertekend Hans!

 4. paul zegt:

  Niet om het een of ander , maar fantasia-subsidie land , komt krakend ten einde.
  En dat is maar goed ook.
  Werken zonder dat iets rendeert , werkt niet.
  Dat vraagt om fraude.
  Dit lezen we elke dag.
  Vooral de partij , die ondanks hun dagelijkse vuige oplicht-praktijken , personen een hand boven het hoofd houden , die onder de noemer naastenliefde voor de minderbedeelden en zieken , riant aan de bubbels zitten , onder het motto : ik ben sociaal denkend en medevoelend.
  Over de rug van de zieken , word goud-geld verdient…….o.a. de postcode-loterij.
  Aan mijn deur geen collecte-bussen meer , laten ze maar bij de directie gaan lopen leuren.
  Ook ik ben chronisch ziek , maar heb wat opgebouwd , met veel geploeter .
  En dat was mijn groote fout.
  Een uitkering?…..eet u eerst maar uw spaargeld op, of u kunt ook de hyphotheek op uw huis verhogen.
  Verhogen???……val dood , stelletje nul-figuren.
  Heel Nederland zit in de shit , door de PvdA , en die gristelijke rakkers van het CDA.

  • Dirkje zegt:

   Gatver, ik wordt altijd een beetje geprikkeld door het woord gristelijk. Dat zijn dezelfde druiloren die gaan sjieën elke winter. Ja ja zij wel. Maar je omschrijving “Fantasia-subsidieland” verwondert me een beetje. Er is niets mis met subsidies toch? Veel gesubsidieerde projecten doen het prima en niet alles staat in het teken van winst maken. Maar goed, we zijn het er allemaal wel over eens dat de zwakkeren in de samenleving gepakt worden, maar lieve mensen, dat was toch al jaren zo? De afbraak van PGB’s is echt niet van gisteren hoor. De pot voor extra voorzieningen, in de vorm van Bijzondere Bijstand wordt al lang niet meer aangesproken. Subsidie voor werkgevers die ouderen in dienst nemen? Afgeschaft. Wat mij dwarszit is dat de graaiers alweer de hand in de trog hebben. ING heeft alweer een giga winst gemaakt. Dus wat dan? SP stemmen? Ach ik stem altijd wel, maar moet altijd aan mijn moeder denken die zei: “Dirkje, als ze eenmaal op het pluche zitten, dan is het niet meer het doel waarnaar zij streven, maar de stoel waarnaar zij streven”. Tja mijn moeder was een wijze vrouw……

  • oogwerkdotnl zegt:

   @ Paul

   Goed Paul, je bent dus tegen subsidie. Mag ik dan aannemen dat je geen hypotheekrente aftrekt van de belasting? Ook dat is namelijk een vorm van subsidie maar ik ben bang dat als de subsidie jouw eigen kant opstroomt, je het met beide handen aanpakt. Hoe vind je dat zelf, Paul?

   Iets opbouwen is nooit een grote fout, Paul. Wees blij dat je geen uitkering nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien want een uitkering is echt geen pretje. De afhankelijkheid en het totale inleveren van iedere privacy voor een maandelijkse fooi waar je nauwelijks van kunt rondkomen, is alles behalve aantrekkelijk. Ik denk dat velen met jou willen ruilen. Dus hou op met zielig doen. Je zit in een bevoorrechte positie.

 5. marritanne zegt:

  Ik begon net met opbouwen toen ik te ziek werd.. Had ik dan maar later ziek moeten worden? Helaas werkt het niet altijd zo, maar ik had er heel wat voor gegeven om niet afhankelijk te zijn van instanties..

 6. paul zegt:

  Inderdaad heb ik geen hypotheek meer.
  Dankzij mijzelf , door de uitgaven beperkt te houden.
  Ik heb mezelf bevoorrecht , door niet vijf keer per jaar op vakantie te gaan , of de beest uit te hangen.
  Iemand die als een debiel geleefd heeft , en ziek word , krijgt een uitkering.
  Iemand die wat opgebouwd heeft , zuinig geleefd heeft , en ziek word , krijgt niets .
  Ik zit er niet mee , maar ga niet de sociaal-voelende uit hangen.
  Dat sociale is voor iedereen anders.
  .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s