Uitstel op de tweesprong

Ik bevind me steeds meer op een tweesprong. Mijn klachten zijn nog wel te dragen maar het gebeurt regelmatig dat ik vind dat het zo niet verder kan. Gelukkig zijn deze momenten van kortere duur dan mijn klachten te dragen zijn. Toch komt het steeds vaker voor. Bijna dagelijks wel een paar keer, tegenwoordig. Ik stel dan de eenvoudigste dingen uit omdat ik weet dat ik er of kortademig van word of hartstikke benauwd. Bijvoorbeeld naar de WC gaan stel ik dan uit. Scheren is ook zo’n ding om uit te stellen met als gevolg dat ik soms een baard van dagen heb. Dit maakt het scheren dan alleen maar weer moeilijker.

Soms als ik wakker word, heb ik een gevoel alsof het allemaal verkeerd zit. Mijn ademhaling, in mijn hoofd en eigenlijk alles waar ik me bewust van ben, voelt verkeerd. Op zulke momenten heb ik het gevoel dat de dood op de loer ligt en dat ik er door besprongen wordt zodra ik het een kans van slagen geef. Als ik me dan even geconcentreerd blijf richten op mijn ademhaling en dit onder controle breng, zakken alle klachten rustig weg. Fijn is het niet, om zo wakker te worden. Ik weet dat ik niet beter word maar wat zou het fijn zijn om voorlopig even niet zo snel achteruit te gaan. Gewoon even op dit niveau blijven hangen en nog wat kleine dingetjes kunnen doen. Nog zo af en toe de deur uit kunnen en nog iets kunnen betekenen voor verschillende mensen. De lezers van mijn weblog, de oude contacten van vroeger en natuurlijk mijn lieve Bella. Eigenlijk verwacht ik nog wel meer contacten van vroeger. In Delfzijl heb ik lang gewoond en het is een gemeenschap waar verhalen de ronde doen. Veel mensen in Delfzijl kennen mij en weten nog steeds wie ik ben. Dus.

Nu ik zo weinig lucht heb, is het moeilijk plannen te maken. Afspraken maken, bedoel ik want echt plannen maken, doe ik al een langere tijd niet meer.  En nee, vakantieplannen heb ik ook niet. Ik heb geen wildwaterkanovaren geboekt ergens in Canada.  Er zijn überhaupt geen wilde plannen in me opgekomen. Natuurlijk zijn er voldoende wilde plannen te bedenken maar de frustratie groeit alleen maar als weer duidelijk wordt dat wilde plannen voor mij niet meer uitvoerbaar zijn. En wilde plannen die wel haalbaar zijn? Het meest wilde wat ik momenteel kan bedenken, is aan een infuus morfine gaan hangen, maar dan ben ik al aardig op weg naar mijn laatste reis (palliatieve sedatie). En die reis wilde ik nog maar even zolang mogelijk uitstellen. Ik mag dan weer regelmatig op de tweesprong staan, ik kies voorlopig toch voor uitstel op de tweesprong.

25 april 2012, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Uitstel op de tweesprong

  1. Ladybaloe zegt:

    Ik vind je altijd zo positief, petje af voor jou. Hoop dat je die tweesprong steeds verder weg zie vervagen zodat je nog kan genieten van al het moois op je pad met je nieuwe “oude contacten” en Anna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s