Het ga je goed, Homme

Vandaag heeft de begrafenis van Homme Wolthuizen plaatsgevonden. Homme, Anna’s vader en mijn schoonvader, is op 2 mei rond 2.00u thuis overleden in Gorredijk. De laatste week was hij liefdevol verzorgd door zijn kinderen en kleinkinderen. De laatste dagen was er 24 uur per dag iemand bij hem en zijn vrouw Sietske thuis aanwezig. Homme had het heel moeilijk. De laatste dagen streed en worstelde hij en pas de laatste nacht had hij morfine gekregen voor de nodige rust. Het spijt mij enorm dat er niet eerder voor morfine gekozen was. Het had die man een enorme worsteling gespaard. Echt pijn had hij niet maar morfine kan zoveel meer dan alleen pijn verzachten. Morfine had zijn doodsstrijd kunnen verzachten. Het had de rust in hem kunnen brengen. Maar het is gelopen zoals het gegaan is en gedane zaken nemen geen keer.

Vandaag is Homme herdacht en begraven. De herdenking vond plaats in aanwezigheid van vele belangstellenden. Familie, natuurlijk maar ook diverse bekenden uit diverse hoeken. En niet in de laatste plaats natuurlijk belangstelling uit de amateurtoneelwereld waar Homme een prominente rol speelde als regisseur en als Karmaster. Zijn hele leven is Homme actief geweest. Toen hij met pensioen ging, was het niet afgelopen. Hij ging werken als adviseur van een makelaarskantoor en daarnaast deed hij divers vrijwilligerswerk. Het amateurtoneel, weidevogelbescherming en werkzaamheden voor Nij Mellens in Leeuwarden. Pas op 64 jarige leeftijd legde hij zijn werk neer. Helaas begon Homme vroeg te dementeren en voor hij de pijp aan Maarten gaf, leed hij aan een ernstige longontsteking, welke hem uiteindelijk fataal is geworden.

De herdenking was een zeer persoonlijke. Niet alleen persoonlijk maar ook vooral warm. Je zou als ouder toch wensen dat je zulke kinderen had. Daar moet ik wel bijzeggen dat alles wat je geeft, uiteindelijk weer terugkomt. Homme heeft gegeven in zijn leven. De toespraken van drie van zijn kinderen getuigen hier van. Ook Bella heeft gesproken. Zonder voorbereiding en met slechts enkele woorden op papier, deelde zij enkele zeer private en intieme ervaringen met de aanwezigen. Uit alles kwam een drietal dingen naar voren: Geloof, Hoop en Liefde. Deze termen illustreerde zij aan de hand van uitleg met betrekking tot haar vader, Homme.

Ook de teraardebestelling op de Noorderbegraafplaats was een warme aangelegenheid met een mooi afscheid. Bloemen die op de kist gegooid werden toen de kinderen, keinkinderen en aangetrouwde kinderen alleen bij het graf achtergebleven waren. “Goeie reis, Homme”, toen de kist de grond inzakte en later onder de neervallende bloemen, “Ien pear blomkes foar ûderweis, Homme.”

Het was afzien, mijn dagen voor de begrafenis. Zou ik maandag goed genoeg zijn om mee te kunnen? Ach, als het dan eenmaal zover is, dan gá ik er gewoon voor en nu ik weer thuis ben, en zielsgelukkig dat ik bij de begrafenis aanwezig geweest ben, zie ik hoe eenvoudig het altijd weer is als je iets echt wilt. Het is een kwestie van opladen en doen. Anna is nog niet thuis. Die is nog even met de rest van de kinderen en kleinkinderen mee naar het Havankpark in Leeuwarden waar de oudste van de vijf kinderen woont. Uiteraard is ook Sietske daar nu. De te vroeg geworden weduwe die nu alleen verder moet. Natuurlijk gaat ze het redden. De tijd verzacht immers alle verdriet maar moeilijk krijgt ze het nog wel, de komende weken of maanden. Ik wens haar alle sterkte voor nu en rust en kracht voor de toekomst. Op Homme’s laatste reis heb ik mezelf al een hele dikke borrel ingeschonken. Plop! “Het ga je goed, Homme.”

7 mei 2012, Leeuwarden, Aldlân Oost, thuis

Over oogwerkdotnl

Levenslustige man, geboren in het jaar 1957 te Vlaardingen. Opgegroeid in Delfzijl en thans levend in de hoofdstad van Friesland. Zowel passief als actief muziekliefhebber. Kan drummen en een beetje gitaar spelen. Andere grote passie is zeilen. Bij voorkeur in een open boot maar vind het ook heerlijk om met een kajuitjacht op zee te zeilen of met een platbodem op het Wad. Gehuwd met Anna Wolthuizen die eind 1995 met een ernstige vorm van MS geconfronteerd werd. Zelf sinds enige jaren ernstige longproblemen. COPD Gold 4. Dit is de laatste fase van deze chronische ziekte. Waar Anna eerst de patiënt was en ik de gezonde partner, lijken de rollen nu wel omgekeerd. Vaak is Anna de betere van ons tweeën. Waar het zal eindigen en wanneer, is door geen mens met enige zekerheid te zeggen. Ook de longartsen kunnen geen enkele prognose schetsen. Dat ik niet heel lang meer te leven heb, denken ze wel te kunnen zeggen maar hoe lang "niet lang meer" dan is, weten ze ook niet. Natte vinger werk dus. En daar moeten we het dan maar mee doen.
Dit bericht werd geplaatst in Laatste gevecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het ga je goed, Homme

 1. Marja zegt:

  Gecondoleerd met dit verlies.
  Fijn dat jullie samen bij dit afscheid aanwezig kon zijn.

 2. Gecondoleerd met het verlies van je schoonvader. Ook ik ben blij dat je bij de uitvaart aanwezig kon zijn.

 3. Arjan uit Oranjedorp zegt:

  Hans,
  Ik vond het heel mooi te lezen dat je bij de uitvaart aanwezig was.
  Ondanks dat het je veel moeite gekost zal hebben, er is maar 1 schoonvader en het is goed om die tot het einde te begeleiden; what ever the cost maybe
  En ik denk dat je aanwezigheid een enorme steun in de rug van Anna geweest zal zijn.

  Goed gedaan, jongen
  Arjan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s