Over Hans Groeneweg

In gezondere tijden

Geboren in de Randstad eind jaren vijftig, ben ik opgegroeid als noorderling. Mijn jonge jaren heb ik vanaf de lagere school doorgebracht in Delfzijl. Bijna het einde van de wereld maar wel aan de kust. En van die kust ben ik verschrikkelijk veel gaan houden. Delfzijl ligt aan de Eems. In een hoge flat aan de rand van Delfzijl centrum, heb ik nog een aantal jaren gewoond. Een geweldig, dagelijks wisselend uitzicht over de havens van Delfzijl en over de Eems. De Eems maakt deel uit van het Wad. En op de Waddenzee ben ik al heel jong enorm verliefd geworden. Zeilen op het Wad, droogvallen op het Wad, wandelen op het Wad en bovenal, genieten op het Wad. De Waddenzee en de kuststreek. Van Nieuw Statenzijl tot aan de Afsluitdijk. Een geweldig mooi deel van Groningen en Friesland.

Met dikke prednisolonkop

Op het moment dat de eerste helft van mij leven ruim achter me lag, begon ik last van mijn longen te krijgen. Ergens aan het begin van de 21ste eeuw. Ik zal acht- of negenenveertig geweest zijn. Aanvankelijk kon ik de problemen nog wel verdoezelen en gaandeweg met wat gedragsaanpassingen opvangen. Tot het onvermijdelijke gebeurde en ik mijn klachten niet langer kon ontkennen. Waar ik eerst nog bij relatief zware inspanning in de problemen kwam, gingen steeds meer bij lichtere inspanning de ademhalingsklachten een rol spelen. Behandeling en longrevalidatie werden als middel ter verbetering ingezet. Een periode van nog behoorlijke activiteit volgde tot ik in maart 2009 uit huis geplukt werd door ambulancepersoneel en halfdood naar het ziekenhuis werd gebracht. De longartsen vreesden voor mijn leven maar ik ben een vechter. Vrij snel knapte ik toch weer voldoende op om weer naar huis te kunnen maar het niveau is nooit meer op het peil van voor de opname gekomen.

In de blogs die ik nu regelmatig zal schrijven, ga ik meer vertellen over mezelf, mijn leven en wat me bezighoudt. Mijn gevecht tegen de ernstige longemfyseem zal steeds meer aandacht opeisen naarmate de tijd vordert. Ik kan er eenvoudig niet omheen; hoe graag ik het ook zou willen de laatste fase van  mijn COPD drukt een steeds grotere stempel op mijn leven.

Belangstelling? Volg mijn blogs via RSS en voel je vrij om te reageren.

Startpagina COPD

23 reacties op Over Hans Groeneweg

 1. Afke zegt:

  Hans,
  ben even sprakeloos, wist dit niet. Om met de eerder op twitter aangehaalde Youp van ´t Hek te spreken: “Niemand weet hoe laat het is” Jij dus wel, maar ik mag hopen dat de boodschap in zijn lied voor jou een begrip mag zijn en dat je van iedere druppel uit je levensglas hebt kunnen genieten. Laat wat voor ons achter, dan heb je een plaatsje bij mij ingenomen. Liefs, Afke

 2. Piet Brouwer zegt:

  Ik wens jou en je geliefden veel sterkte.
  Ik zelf zit gelukkig nog in de beginfase, maar zoals je schrijft is het een langzaam afglijden Vijf jaar terug en nu is al een heel verschil.
  Natuurgeneeskunde is voor mij een grote hulp en verlichting en houd me bij tijd en wijlen van de pretnisolon.
  Ik ga je van nu volgen en zal van tijd tot tijd reageren.
  Hele fijne dagen met een positieve invalshoek.

  Gr
  Piet

 3. tineke zegt:

  hoi hans
  is longtransplantatie een optie .
  heb ook copd cold 4
  ik sta sins okt 2009
  op de wachtlijst in het umcr
  heb ook veel exacerbaties elke maand 1of soms 2kuren antibiotica -prednisolon

  • oogwerkdotnl zegt:

   Ga in januari opnieuw naar UMCG om te kijken of ik in aanmerking kom voor longtransplantatie. Al twee keer afgewezen.
   Ik gebruik nu het nieuwe geneesmiddel Daxas met als werkzame stof roflumilast. Dit moet de ontstekingen voorkomen zodat ik niet voortdurend opgenomen hoef te worden met exacerbaties.

 4. tineke zegt:

  hai erg rot voor je dat je bent afgewezen. waar om?
  die daxas gebruik je dat samen met de prednison of in plaats van.
  ik hoop
  dat je ook op de wachtlijst komt.hij wordt steeds langer.

  • oogwerkdotnl zegt:

   @Tineke
   Eerste afwijzing omdat ik te goed was, tweede te slecht, op dat moment.
   Prednisolon wordt nu afgebouwd en dan moet alleen de Daxas overblijven om de ontstekingen weg te houden. Prednisolon slaagt daar niet in. Hopelijk Daxas wel.

 5. Pingback: 2010 in review | Hans' laatste gevecht

 6. n.toine zegt:

  waar is mijn reactie??

 7. Charlotte Kamman zegt:

  Hoi Hans,
  Kijk ook eens naar http://www.lll-eft.nl/Handleiding%20EFT%20-%20Vernieuwde%20vertaling%202009.pdf (niet mijn site en ik krijg er ook niks voor :))
  EFT heeft mij heel erg geholpen bij mijn asthmatische bronchitis, ik geef toe, niet te vergelijken met wat jij hebt, maar alle kleine beetjes helpen.
  Ik behandel zelf ook af en toe patienten met COPD, en die rapporteren verbetering.

  Vanaf p.22 is het basis “recept”, als je geen puf hebt het helemaal te lezen.

  Hou me op de hoogte en sterkte..

  Charlotte

 8. Henk zegt:

  Hallo Hans,
  ´t is alweer een tijdje geleden. Ik denk aan Deventer, Rust Roest enz. Toevallig was ik wat aan´t goegelen en stootte daarbij op je blog. Ik moet me nog een beetje informeren maar wat ik meegekregen heb is, dat het niet goed met je gaat. En ook dat je op de een of andere manier je leven de revue laat passeren. Als je het op prijs stelt kun je via mijn meel adres kontakt opnemen en ook je eigen adres overbrengen. Ik woon sinds 16 jr bij Hannover en ben, met onderbrekingen, steeds in de zorg bezig.
  Nou kerel,vooreerst het beste en laat wat van je horen.
  De hartelijke groeten
  Henk

 9. elizabeth zegt:

  hallo,

  ik heb nu verschillende stukjes van u gelezen en ben blij te zien dat het met u beter gaat.

  en dat er een deuk in vertrouwen is qua beatrix wil ik wel geloven ja.

  ik hou uw blogs in de gaten hier leer ik ook weer veel van omtrent de COPD.

  nog altijd zijn veel van mijn vragen niet beantwoord omdat ik er geen antwoorden op kan vinden.
  niet via internet enzo.

  toch vindt ik goed om uw blogs te lezen, u verteld uw verhaal en ik leer.
  het is niet de meest prettige manier maar het helpt mij heel erg om mijn opa beter te begrijpen.

  daarvoor wil ik u erg bedanken.

  (ook al is het een rare manier en klinkt het raar dat ik U dit zeg.)

  mvg: elizabeth pander (25 jaar uit Twijzel (Friesland))

 10. anne zegt:

  ik probeer me al een tijdje dit blog af te melden.
  hoe lukt me dat?

  groet
  anne

 11. oogwerkdotnl zegt:

  @ anne

  Op de voorpagina, de plaats waar je je hebt opgegeven voor dit weblog, vind je nu onder “Email subscription” een tekstje staan met aan het eind van die regel (manage). Als je op (manage) klikt, ga je naar de pagina waar je je subscripties kunt beheren. Als je op je naam gaat staan met de cursor, kun je klikken op een tekst “unfollow” die dan verschijnt. Na hierop geklikt te hebben, verdwijnt je naam van de lijst. Je bent dan niet meer geabonneerd op dit weblog. Alleen jijzelf kunt dit doen. Ik kan hier dus niets aan veranderen.

  Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb. Veel succes.

 12. renate1970 zegt:

  Dag Hans, op de een of andere manier stuitte ik op je website. Heel herkenbaar. Ik ga je dan ook volgen hoor. Groetjes uit Limburg

 13. Terence zegt:

  Dag Hans,

  Ik zat even op je te googelen nadat ik het Groninger pop-archief bezocht had en kwam ik je blog tegen. Dat is even schrikken. Het leven heeft rare wendingen.

  Groet,
  Terence

  • oogwerkdotnl zegt:

   @ Terence

   Yom Terence, staan we in hè, Groninger pop-archief. Met Noon. Leuke tijd gehad met Noon. De tijden zijn veranderd. De rare wendingen van het leven hebben mij te pakken gekregen. Helaas. Hoe dit zal aflopen mag duidelijk zijn. Wanneer het zal aflopen is nog even de grote vraag. Niemand die een prognose kan geven. Zolang het goed gaat, blijf ik schrijven op mijn weblog en met Oogwerk Media misschien zo af en toe nog een leuke opdracht doen.

   Het ga je goed, Terence.

   Groet,
   Hans

   • Terence zegt:

    Zolang er nog leven is nemen we nog geen afscheid Hans. Als ik iets voor je kan doen, doe dan een beroep op me. Je hebt mijn mail.

    Groetjes en houd jullie sterk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s